Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις ενόψει 2021
Επιλέξτε επιτεύξιμους στόχους και αναγνωρίστε ελαφρυντικά.
Μετά την απρόβλεπτη και ανατρεπτική χρονιά που περάσαμε, η επιλογή νέων στόχων για το 2021 μοιάζει δύσκολη. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το 2021 –ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά– η επιλογή κάποιων μικρών και επιτεύξιμων στόχων θα συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας και θα προκαλέσει ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Ας αρχίσουμε λοιπόν.
Ποια είναι τα κίνητρα
Το ότι είναι σήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς δεν σημαίνει ότι έχετε κίνητρα να ασχοληθείτε με κάτι νέο. Οπως τονίζει η δρ Σάρα Νόλαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Μπέιλορ, «δεν πρόκειται να υιοθετήσετε μακροπρόθεσμα τη θετική αλλαγή συμπεριφοράς που επιθυμείτε, αν δεν έχετε εσωτερικά κίνητρα». Αναλογιστείτε, λοιπόν, προσεκτικά όχι μόνο ποιες αλλαγές θέλετε να πετύχετε, αλλά και τον λόγο που το επιθυμείτε. Αν, λ.χ., θέλετε να χάσετε βάρος, το κάνετε για να συμμορφωθείτε με τα αισθητικά πρότυπα της κοινωνίας ή επειδή το συνέστησε ο ιατρός σας; Αμφότερα είναι εξωτερικά κίνητρα και δεν θα σας βοηθήσουν. Αν, όμως, θέλετε να αδυνατίσετε γιατί η υγιεινή διατροφή και η άσκηση σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, πρόκειται για εσωτερικά κίνητρα, που θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων, μακροχρόνιων συνηθειών.
Μόνο εφικτούς στόχους
Αποφύγετε τις χίμαιρες. Διο-χετεύστε τις προσπάθειές σας σε επιτεύξιμους στόχους. Το να γίνετε πιο υγιείς είναι μία εντελώς ασαφής επιθυμία. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά έχετε χρόνια να γυμναστείτε, μη θέσετε ως στόχο την επίσκεψη στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα επί μία ώρα τη φορά. Μειώστε τις προσδοκίες σας και αποφασίστε να πηγαίνετε μία φορά την εβδομάδα στο γυμναστήριο, επί μισή ώρα. Αν τα καταφέρετε, αυξήστε τις προπονήσεις. Η Μισέλ Γκίλαν, συγγραφέας του βιβλίου «Η μετάδοση της ευτυχίας: Η επιστήμη της υιοθέτησης και διατήρησης της θετικής αλλαγής», συνιστά: «Ξεκινήστε από τα λίγα, επιλέγοντας στόχους που γνωρίζετε ότι μπορείτε να πετύχετε. Κάθε μικρή νίκη πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με θετικά νευροχημικά. Αυτό ενισχύει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε στον σωστό δρόμο».
Προγραμματίστε
Οι στόχοι είναι θαυμάσιοι, αλλά πώς θα τους πετύχετε; Οσο περισσότερο αναλύετε τον τρόπο που θα σας οδηγήσει στον στόχο σας, τόσο πιο εύκολο είναι να προγραμματίσετε τα βήματά σας. Οπως εξηγεί ο Τσαρλς Ντούιγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Η δύναμη της συνήθειας», «είναι πολύ πιθανότερο να ακολουθήσετε τον δρόμο που θα σας οδηγήσει στον στόχο σας, αν έχετε κάνει ένα λεπτομερές πρόγραμμα δράσης. Συχνά αυτό επιτρέπει και την πρόβλεψη των εμποδίων που πιθανώς θα συναντήσετε. Ο τρόπος που θα τα υπερκεράσετε είναι το κλειδί της επιτυχίας».
Αναγνώριση ελαφρυντικών
Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Μην πιεστείτε ιδιαίτερα για να πετύχετε τους στόχους σας. Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι κυνηγούμε περισσότερο τους στόχους μας όταν νιώθουμε ότι σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας, όπως π.χ. τις Δευτέρες, τα γενέθλια ή άλλα ορόσημα. Αν δεν τα καταφέρατε, μην εγκαταλείψετε τον αγώνα. Ακόμα και αν δεν πετύχετε τους στόχους σας όσο γρήγορα επιθυμείτε ή με τον τρόπο που είχατε σχεδιάσει, είναι σημαντικό να γιορτάσετε το γεγονός ότι καταβάλλετε προσπάθεια για να επιτύχετε μια θετική αλλαγή. «Σε μια χρονιά σαν αυτή που περάσαμε, έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ελαφρυντικά, να τον συγχωρήσουμε και να τον συμπονέσουμε», καταλήγει η δρ Νόλαν.
ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES / CHRISTINA CARON