Προϋπολογισμός 2020: Στο επίκεντρο τουρισμός, νέα μέτρα στήριξης και αναδρομικά συνταξιούχων
Οι αντοχές του τουρισμού, κυρίως τον Αύγουστο, θα καθορίσουν και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τυχόν νέα μέτρα στήριξης το επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα στο φετινό προϋπολογισμό φαίνεται να «περνά» και το κόστος της απόφασης για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους με βάση και τη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε πλήρη εγρήγορση παραμένει το οικονομικό επιτελείο καθώς η πορεία των εσόδων τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού «έδειξε» απώλειες 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο ενώ η πορεία του τουρισμού και το πλήγμα που έχει υποστεί αναμένεται να κάνει εντονότερη την εμφάνιση του στην πορεία των εσόδων Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Τα μηνύματα που έρχονται για την πορεία του τουρισμού δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός των κρατήσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στα νησιά και όλες οι ελπίδες στρέφονται στην αύξηση της κίνησης τον Αύγουστο. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι αν φέτος τον Αύγουστο καταφέρουν να καλύψουν το 30% με 40% της περσινής ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια, η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70%-80% σε σχέση με πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, μεταφορές, εστίαση, διασκέδαση και διάφορα άλλα επαγγέλματα) συμβάλλει τα μέγιστα στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος μια βουτιά 60% στα φετινά τουριστικά έσοδα (δηλαδή μείωση κατά 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι) θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%. Μία μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.
Καλύτερη εικόνα για το πώς προχωρά ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα τέλη Αυγούστου και κυρίως το Σεπτέμβριο καθώς τότε θα πρέπει να προετοιμαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 για να κατατεθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο. Έως τότε ίσως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις το 2021, αρχής γενομένης από μια ακόμα νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr