Προσφυγικό: Αποσυμφόρηση νησιών, αύξηση επιτήρησης στα σύνορα, διαδικασίες-εξπρές για άσυλο
Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, συνεδρίασε επί σχεδόν τρεις ώρες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε αύξηση της επιτήρησης στα σύνορα, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΝΑΤΟ, αγορά απαραίτητου εξοπλισμού και ενισχυμένους αστυνομικούς ελέγχους.
Παράλληλα ελήφθη απόφαση για κατάργηση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου, για όσους η αίτηση απορρίπτεται, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιταγχύνει σημαντικά τη διαδικασία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε 1.500 αιτούντες άσυλο, από ευάλωτες ομάδες, να μεταφερθούν από τις δομές της Λέσβου σε ανενεργά στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια να διαμοιραστούν σε χερσαίες δομές, υπάρχουσες και νέες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη συνεδρίαση ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», λόγω της όξυνσης του προσφυγικού προβλήματος και της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και των Δωδεκανήσων.
Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ταχύτερες διαδικασίες ασύλου, οι οποίες θα προκύψουν με νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα, αλλά και για αύξηση του αριθμού των επιστροφών προς την Τουρκία.
Εξ ου και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε χθες τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και του μετέφερε αυστηρό μήνυμα για τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή και με την Κομισιόν, η οποία και έχει υπό την αιγίδα της τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, πάντως, είναι εξαιρετικά προβληματική, με τις δομές ειδικά σε Λέσβο και Σάμο να είναι πλέον πέρα το «κόκκινο». Εξ ου και χθες επελέγη η μεταφορά περίπου 1000 ευάλωτων αιτούντων ασύλου από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα.