ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή ΑΠΘ στη Δικαιοσύνη για μετεγγραφές

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει το ΑΠΘ για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του μεγάλου κύματος μετεγγραφών στο ακαδημαϊκό έργο του. Αυτό αποφάσισε χθες ομόφωνα η Σύγκλητος του ιδρύματος, στηλιτεύοντας την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να δημιουργήσει νέα τμήματα στην περιφέρεια, μετατρέποντας τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Το πρόβλημα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, λόγω μετεγγραφών και ειδικών κατηγοριών εισακτέων το 2018-19 σε τμήματα του ΑΠΘ, ο αριθμός των φοιτητών διπλασιάστηκε.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αναφέρει ότι η απόφαση του κ. Γαβρόγλου, που καθορίζει τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΑΕΙ για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, αντιστοιχίζει με τμήματα του ΑΠΘ έναν μεγάλο αριθμό νέων τμημάτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία συγχωνεύσεων πανεπιστημίων – ΤΕΙ.

«Πολλά από αυτά τα τμήματα είτε δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό είτε προέκυψαν από τη μετονομασία υπάρχοντος τμήματος ΤΕΙ χωρίς καμιά ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία. Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη των νέων τμημάτων δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των λειτουργούντων. Το ΑΠΘ χάνει ετησίως περίπου 100 καθηγητές λόγω συνταξιοδότησης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός διδασκόντων, από 2.300 σε 1.740, ενώ ο αριθμός φοιτητών αυξάνει».

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου την αλλαγή του ισχύοντος ελαστικού συστήματος μετεγγραφών και τον καθορισμό άνω ορίου 15% στο ποσοστό επί των εισακτέων ανά τμήμα για τις μετεγγραφές, «ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετακίνηση φοιτητών από τα περιφερειακά νέα τμήματα προς τα κεντρικά πανεπιστήμια», και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, ο αριθμός εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με βάση σαφή, τεκμηριωμένα και ορθολογικά κριτήρια. Η Σύγκλητος υπογραμμίζει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για το θέμα. Μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του ιδρύματος Νίκος Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι η βασική οδός είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, όπως είχε συμβεί από ιδρύματα και το 2015, όταν είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μετεγγραφών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διαμαρτύρεται για το κύμα μετεγγραφών από τα νέα τμήματα Γεωπονίας. «Τα περισσότερα από αυτά τα τμήματα είτε δεν έχουν ακόμη εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό είτε προέκυψαν από τη μετονομασία υπάρχοντος τμήματος ΤΕΙ, χωρίς καμία ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία αξιολόγησης. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι μεγάλος αριθμός φοιτητών στα νέα τμήματα έχει πολύ χαμηλότερη βαθμολογία (έως και 7.663 μόρια) σε σύγκριση με τους φοιτητές που εισάγονται στο Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ (με βάση εισαγωγής 14.644 μόρια). Ως επακόλουθο, η μετεγγραφή τους στο Τμήμα Γεωπονίας θα οδηγήσει σε άδικη υποβάθμιση του ακαδημαϊκού επιπέδου του και στην απαξίωση της προσπάθειας που κατέβαλαν εκατοντάδες μαθητές να εισαχθούν στο Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ». Τέλος, η συνέλευση αναφέρει ότι «είναι αξιοπερίεργο ότι το Γεωπονικό Παν. Αθηνών δεν αντιστοιχίζεται με το Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, αν και επί σειράν ετών οι πέντε κατευθύνσεις του Τμήματος Γεωπονίας είχαν αντιστοίχιση με τα τμήματά του».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ