Προς μετωπική οδηγούνται Άγκυρα και Παρίσι
Σε μετωπική αντιπαράθεση οδηγούνται Παρίσι και Αγκυρα καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, εις βάρος τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και της Ευρώπης εν γένει.
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.
Στο πλευρό του κ Μακρόν, τάσσονται οι ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και μερικοί εξ αυτών που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν «κατηγορηθεί» για ανεκτική αν όχι φιλική στάση έναντι της Αγκυρας.
«Εχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών», δήλωσε.
«Ξεπερνά κάθε όριο»
«Μια μήνυση σε βάρος ενός Ολλανδού πολιτικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, είναι απαράδεκτη», επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η άποψή του διαβιβάστηκε στις τουρκικές αρχές «μέσω των κανονικών διπλωματικών οδών».
Η μήνυση κατά του Βίλντερς «ξεπερνά κάθε όριο», κατέληξε ο κ. Ρούτε.
Σε «θεσμικό» ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε λέγοβτας ότι η παρότρυνση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων από τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Αγκυρα από την Ε.Ε.
Ενωμένη η τουρκική Βουλή
Συντεταγμένη ωστόσο οδεύει προς τη σύγκρουση και η τουρκική πολιτική σκηνή, με την τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε μία σπάνια στιγμή ενότητας, να καταδικάζει σύσσωμη τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Μάλιστα τα σχόλιά του χαρακτηρίσθηακαν ως «αρρωστημένη ρητορική που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη».
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφικές συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.
«Με τις απερίσκεπτες ενέργειές του, υπό το πρόσχημα της “στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης”, (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης» τονίζουν τα τέσσερα κόμματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Σημειωτέον ότι το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που δεν συνυπέγραψε την κοινή δήλωση.