ΕΛΛΑΔΑ

Προς αναζήτηση πρόσθετων πόρων για νέα μέτρα στήριξης

Η επιδότηση των παγίων δαπανών αλλά και των επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό που θα φτάνει έως και το 90% «φιγουράρουν» ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο στην αναζήτηση πόρων καθώς το κόστος των μέτρων στήριξης θα ξεπεράσει τελικά τα 7,5 δις. ευρώ που είχε προϋπολογίσει για το 2021.

Τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα μέτρα τα οποία σχεδιάζονται, προσαρμοσμένα στις ανάγκες που διαμορφώνει η εξέλιξη της πανδημίας. Μεταξύ αυτών :

  • * το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων το πλαίσιο του οποίου ψηφίζεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Μετά μάλιστα και την επικαιροποίηση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στον καθορισμό των λεπτομερειών του συγκεκριμένου προγράμματος. Στόχος είναι η ένταξη του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων και των παγίων δαπανών τους όπως ενοίκια, μισθοί, λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 70% ή ακόμα και στο 90% για μικρές επιχειρήσεις.
  • * το Μάρτιο αναμένεται να υπάρξει ένας ακόμα κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση τα στοιχεία του τζίρου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές όπως η εστίαση και άλλοι κλάδοι της οικονομίας.
  • * η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «Γέφυρα 2», θα οδηγήσει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος πιθανόν από το Μάιο. Στόχος η παροχή επιδότησης για 9 μήνες στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία. Στο μεσοδιάστημα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα τρίμηνης κρατικής επιδότησης για τα επιχειρηματικά δάνεια. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτούνται μόνο οι τόκοι δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούνται κανονικά.

Αυτό που προσπαθεί να βρει το οικονομικό επιτελείο είναι ισορροπία ανάμεσα στο σήμερα και στο αύριο της ελληνικής οικονομίας. Ισορροπία τόσο ως προς το σχεδιασμό για την κάλυψη μέρους των αναγκών που προκύπτουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων όσο και ως προς τις τις αντοχές των κρατικών ταμείων. «Υπάρχουν απεριόριστες ανάγκες αλλά περιορισμένοι πόροι που προσπαθούμε να διευρύνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ήδη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τα 7,5 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2021. Με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 31,2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει το σχεδιασμό των μέτρων που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο η εφαρμογή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας.

Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr