Προληπτικός έλεγχος υγείας: Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για την ηλικία σας
Πόσο συχνά πρέπει να εξεταζόμαστε και ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις; Ο χάρτης του προληπτικού ελέγχου για γυναίκες και άνδρες από 18 έως 70 ετών και άνω
Η εξέλιξη της Ιατρικής μάς εκπλήσσει. Νέες θεραπείες ανακαλύπτονται και εφαρμόζονται, υπερσύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής πολλών ασθενών να βελτιώνεται.
Ο προληπτικός έλεγχος υγείας συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση μιας παθολογικής κατάστασης σε πρώιμο στάδιο, προφυλάσσοντάς μας από ασθένειες λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Το περιεχόμενο και η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό.
Ο προληπτικός έλεγχος
Οι προληπτικές εξετάσεις στις οποίες συνιστάται περιοδικά να υποβάλλονται οι γυναίκες και οι άνδρες είναι:
Γυναίκες
18-39 ετών
»Σε ετήσια βάση παθολογική και γυναικολογική εξέταση.
»Κάθε δύο χρόνια οδοντιατρική εκτίμηση.
»Κάθε τριετία τεστ Παπανικολάου.
»Κατά διαστήματα παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου, καθώς και εξέταση για τυχόν ύπαρξη χλαμυδίων στον κόλπο.
»Αιματολογικές εξετάσεις TSH, T3 και T4, για τον έλεγχο του θυρεοειδούς.
»Σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, συνιστάται μαστογραφία σε ετήσια βάση.
40-50 ετών
Συμπληρωματικά των ανωτέρω εξετάσεων:
»Κάθε χρόνο εξετάσεις αίματος, ούρων και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
»Γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει σε ετήσια βάση να διενεργούν έλεγχο κοπράνων για αίμα.
Ανω των 50
Στις εξετάσεις προστίθενται:
»Κολονοσκόπηση ή εικονική κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή ανά τριετία αν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα.
»Ανά ένα έως δύο χρόνια μαστογραφία.
»Κάθε τρία χρόνια τεστ Παπανικολάου.
»Οι τωρινές και οι μέχρι προ 15ετίας καπνίστριες καλό είναι να κάνουν αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσεως.
»Μέτρηση οστικής πυκνότητας και επανάληψη ανάλογα με τα ευρήματα και τους υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου.
Για γυναίκες άνω των 65 ετών δεν χρειάζεται να διενεργείται το τεστ Παπανικολάου και για τις άνω των 75 ετών η μαστογραφία.
Άνδρες
18-39 ετών
»Κάθε δύο χρόνια έλεγχος αρτηριακής πίεσης καθώς και χοληστερίνης και σακχάρου αίματος. Εάν οι τιμές είναι υψηλές, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα.
»Κάθε δύο χρόνια οδοντιατρική εξέταση.
40-64 ετών
»Συστηματική καρδιολογική εξέταση, ετήσιος ή και συχνότερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αν οι τιμές της ξεπερνούν το 140 η μεγάλη και το 90 η μικρή.
»Ελεγχος χοληστερίνης και σακχάρου.
»Οι άνδρες κάτω των 50 ετών με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση σε ετήσια βάση
»Για άνδρες άνω των 50 ετών έλεγχος του προστάτη με PSA και ουρολογική εξέταση. Επίσης κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή ανά τριετία ή και συντομότερα αν υπάρχουν ευρήματα.
»Για τους νυν και τους μέχρι προ 15ετίας καπνιστές συνιστάται η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας ανά έτος.
»Σε άνδρες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας.
Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και το ιστορικό του κάθε ασθενούς οι εξετάσεις του προληπτικού ελέγχου μπορεί να διαφέρουν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να καθοριστεί ο προτιμότερος για εσάς έλεγχος.