ΣΠΟΡ

Προκριματικά Euro 2020, Φινλανδία-Ελλάδα 1-0: Στο ίδιο έργο θεατές

Ούτε η αλλαγή προπονητή, ούτε οι αλλαγές προσώπων από τον Φαν’τ Σιπ άλλαξαν την εικόνα της Εθνικής ποδοσφαίρου που ηττήθηκε με 1-0 από τη Φινλανδία χάρις στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πούκι στο 52′ κι από την 5η αγωνιστική έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020

Ούτε τις εντυπώσεις, ούτε την ουσία μπορεί να κρατήσει η Εθνική στην πτήση της επιστροφής από τη Φινλανδία, όπου είδε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν τη νίκη που εκ μέρους τους ήθελαν για να παραμείνουν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη δεύτερη θέση. Αντίθετα η «γαλανόλευκη», που έψαχνε… ανάσα για να μείνει ζωντανή στη δική της «μάχη», δεν διεκδίκησε επί της ουσίας τίποτα και πλέον μπορεί να ελπίζει απλά γιατί… δεν της το στερεί κανείς σαν δικαίωμα.

Πολλές αλλαγές, οκτώ τον αριθμό σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Αρμενία για την 4η αγωνιστική, περιλάμβανε η αρχική σύνθεση του Τζον Φαν’τ Σιπ, στο ντεμπούτο του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα ο Ολλανδός προπονητής παρέταξε τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια, τους Τοροσίδη, Μανωλά, Παπασταθόπουλο και Σταφυλίδη στην άμυνα, τον Μπουχαλάκη με τον Κουρμπέλη στον άξονα, τους Μασούρα, Βρουσάι και Κολοβό μπροστά τους και τον Κουλούρη στην κορυφή της επίθεσης.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να ψάχνουν τον τρόπο να επιτεθούν και τους φιλοξενούμενους να επιχειρούν να αλλάξουν τρόπο ανάπτυξης, ένεκα των οδηγιών του νέου προπονητή, προσπαθώντας να μεταφέρουν τη μπάλα με πάσες από πίσω και κίνηση στον χώρο. Κολοβός και Μασούρας στήριξαν τον Κουλούρη πιο αποτελεσματικά από τον Βρουσάι, που στο ντεμπούτο του έδειξε «ψαρωμένος», ενώ ο Μπουχαλάκης με τον Κουρμπέλη δούλεψαν καλά στον άξονα, κυρίως αμυντικά, καλύπτοντας τους χώρους μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς.

Απότοκα της καλής απόδοσης στο πρώτο μέρος δεν ήταν σημαντικές στιγμές, παρότι ο Κουλούρης (31’) είχε την ευκαιρία να απειλήσει με σουτ στην κίνηση, μετά τη σέντρα του Μπουχαλάκη. Από την πλευρά τους οι Φινλανδοί είχαν επίσης λίγες φάσεις, με τον Πούκι στο 15’, όταν ο Μανωλάς πρόλαβε στην περιοχή τη σέντρα του Καμαρά για τον συμπαίκτη του, όπως και στο 28’, όταν ο Λουντ σούταρε από μακριά, στέλνοντας τη μπάλα λίγο δίπλα από το δοκάρι.

Η δυσκολία της Εθνικής να κρατήσει τη μπάλα στο πρώτο μέρος χαρακτήρισε την προσπάθεια των παικτών του Φαν’τ Σιπ σε αυτό το διάστημα, ωστόσο το πρέσινγκ ψηλά και οι καλές καλύψεις «έκρυψαν» την εστία του Μπάρκα. Η δε οριακή υπεροχή στην κατοχή (47-53%) και η ισορροπία στις καλές στιγμές έδινε την εντύπωση πως η Ελλάδα «πατάει» καλά, σε κάθε περίπτωση καλύτερα από τη Φινλανδία.

Η… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕ»

Παρά ταύτα, το ξεκίνημα του β’ μέρους έφερε την Εθνική στην ίδια άβολη θέση, στην οποία έχει συνηθίσει να βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο. Στο 52’ ο Κουρμπέλης προσπάθησε να μαρκάρει τον Καμαρά στην πάσα του Πούκι κι ο Ισπανός Μαρτίνεθ «είδε» πέναλτι, τουλάχιστον αυστηρό, στέλνοντας τους Σκανδιναβούς στα 11 βήματα από την άσπρη βούλα. Ο Πούκι συντήρησε την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται με τη Νόριτς, νίκησε εύκολα τον Μπάρκα, ανοίγοντας το σκορ.

Έκτοτε η Ελλάδα δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί τη μπάλα και να πιέζει, απέναντί της όμως είχε μια αντίπαλο δίχως ίχνος άγχους και ανασφάλειας για όσα μπορούσε να πάρει από το ματς. Πέλκας και Μπακάκης μπήκαν αντί των Κολοβού και Τοροσίδη για να τονώσουν την επιθετικότητα της ομάδας, αλλά οι καλές στιγμές δεν περίσσευαν. Μασούρας (63’) και Μπουχαλάκης (74’) σπατάλησαν καλές στιγμές για τη «γαλανόλευκη», ενώ η αλλαγή του Παυλίδη αντί του απομονωμένου κι αβοήθητου Κουλούρη δεν επέδρασε καθόλου στην εξέλιξη του αγώνα.

Η τελευταία φάση, στις καθυστερήσεις, με τον Βρουσάι (93’) να κοντρολάρει ωραία στην περιοχή, αλλά να τελειώνει άτσαλα με άστοχο πλασέ, αντικατοπτρίζει τη συνολική προσπάθεια της ομάδας στο Τάμπερε: συμπαθητική, μα ουδόλως επαρκής για ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι σε μια καλή ομάδα που έκανε σωστά τα βασικά και είχε τον τρόπο να πάρει ό,τι άξιζε.

MVP: Ο Πούκι είχε την… ουσία κι επομένως παίρνει το άτυπο βραβείο. Είχε την ψυχραιμία να εκτελέσει σωστά το πέναλτι, ενώ από δική του πάσα «γεννιέται» και η φάση στην οποία δίνεται πέναλτι στον Καμαρά.

Στο ύψος του: Από την ελληνική ομάδα δύσκολα βρίσκει κανείς διακριθέντα, ενώ για τους Φινλανδούς ξεχώρισε με το γρήγορο παιχνίδι του ο Λουντ και ο Σπαρβ, που έδινε ενέργεια στον άξονα.

Αδύναμος κρίκος: Ο Τοροσίδης δεν «πάτησε» καλά σε κανένα σημείο του αγώνα, ενώ δεν βοήθησε επιθετικά παρά ελάχιστα. Από την πλευρά του και ο Σταφυλίδης δεν μέτρησε σχεδόν καμία θετική ενέργεια στο παιχνίδι, με άστοχες σέντρες και μέτριες αμυντικές αντιδράσεις.

Η «γκάφα»: Στο 74’ ο Μπουχαλάκης εφορμά κεντρικά προς την εστία και δεν επέλεξε να δώσει στον Πέλκα και στον Κουλούρη, που βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση, πετώντας στα «σκουπίδια» μια εξαιρετική ευκαιρία για την ισοφάριση.

Το «στραγάλι»: Το πέναλτι που κερδίζει η Φινλανδία οριακά… δεν υπάρχει, αφού ο Κουρμπέλης πάει στη μπάλα, βρίσκει μεν τον Καμαρά, όχι όμως σε βαθμό που να δικαιολογεί τόσο αυστηρή απόφαση. Κατά τ’ άλλα ο Μαρτίνεθ μοίρασε σωστά κάρτες, σφυρίζοντας μάλλον πολύ.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Παρότι δικαιούται να «φωνάζει» για το πέναλτι που της στοίχισε, η Εθνική δεν έφτασε ποτέ κοντά στο γκολ που χρειάστηκε τόσο για το προβάδισμα, όσο και για την ισοφάριση αργότερα. Με τον τρόπο αυτόν παρέμεινε στους 4 βαθμούς και στην πρότελευταία θέση, διατηρώντας μόνο μαθηματικές πιθανότητες να προκριθεί από τον όμιλο. Αντίθετα οι Φινλανδοί διατήρησαν το +5 από τους Βόσνιους, έμειναν δεύτεροι και αισιοδοξούν για τα καλύτερα ενόψει της συνέχειας.

Οι συνθέσεις:
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μάρκου Κάνερβα): Χραντέσκι, Ραϊτάλα, Αρατζούρι, Τοΐβιο, Ούρονεν, Λουντ, Σπαρβ, Καμαρά, Σοΐρι (93’ Σούλερ), Πούλκι (85’ Καργιαλάινεν) Τουόμινεν (87’ Γιένσεν)
ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν’τ Σιπ): Μπάρκας, Τοροσίδης (70’ Μπακάκης), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Κουρμπέλης, Μπουχαλάκης, Κολοβός, Μασούρας, Βρουσάι (60’ Πέλκας), Κουλούρης (76’ Παυλίδης)

Τα αποτελέσματα
Αρμενία-Ιταλία 1-3
Φινλανδία-ΕΛΛΑΔΑ 1-0
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Λιχτενστάιν 5-0

Η βαθμολογία του 10ου ομίλου
1.Ιταλία 15
2.Φινλανδία 12
3.Βοσνία 7
4.
Αρμενία 6
5.ΕΛΛΑΔΑ 4
6.Λιχτενστάιν 0

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του ομίλου
8 Σεπτεμβρίου 2019
Αρμενία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 16:00
Φινλανδία-Ιταλία 21:45
ΕΛΛΑΔΑ-Λιχτενστάιν 21:45

12 Οκτωβρίου 2019
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Φινλανδία 19:00
Ιταλία-ΕΛΛΑΔΑ 21:45
Λιχτενστάιν-Αρμενία 21:45

15 Οκτωβρίου 2019
Φινλανδία-Αρμενία 19:00
ΕΛΛΑΔΑ-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 21:45
Λιχτενστάιν-Ιταλία 21:45

15 Νοεμβρίου 2019
Αρμενία-ΕΛΛΑΔΑ 20:00
Φινλανδία-Λιχτενστάιν 21:45
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ιταλία 21:45

18 Νοεμβρίου 2019
ΕΛΛΑΔΑ-Φινλανδία 21:45
Ιταλία-Αρμενία 21:45
Λιχτενστάιν-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 21:45

Πηγή: gazzetta.gr