Προκαλεί ο Guardian: Ας μοιραστούμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Μια δική του «λύση» δίνει στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα αρθρογράφος του βρετανικού Guardian, προτείνοντας σε Λονδίνο και Αθήνα να… τα μοιράσουν και να τερματίσουν τη διαμάχη
Μια δική του «λύση» δίνει στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα αρθρογράφος του βρετανικού Guardian, προτείνοντας σε Λονδίνο και Αθήνα να… τα μοιράσουν και να τερματίσουν τη διαμάχη.
«Η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να συζητούν για τα μάρμαρα του Έλγιν και να τα μοιραστούν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτιστικός πόλεμος θα τελειώσει σε μια ανακωχή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Florian Schmidt-Gabain.
Το άρθρο αναφέρεται αρχικά σε συνέντευξη που είχε δώσει τον περασμένο μήνα στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, στην οποία εξηγούσε γιατί κατά την άποψη του δε θα πρέπει να επιστραφούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη μετατόπιση των Γλυπτών στο Λονδίνο ως μία «δημιουργική πράξη».
«Και οι δύο πλευρές, οι Βρετανοί καθώς και οι Έλληνες, έχουν έγκυρα επιχειρήματα» αναφέρει ο αρθρογράφος, σχολιάζοντας πως «ίσως ακόμη και οι έλληνες αρχαίοι θεοί θα δυσκολευόντουσαν να αποφασίσουν αν τα μάρμαρα θα πρέπει να φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Ίσως θα έφταναν στο ίδιο σημείο με αυτό στο έργο του Αισχύλου ‘’Ευμενίδες’’: σε ένα αδιέξοδο» αναφέρει ο βρετανικός Guardian και προσθέτει ότι «ωστόσο, και σε αντίθεση με τις Ευμενίδες, στην περίπτωση των μαρμάρων, κάτι τέτοιο θα είχε αποβεί καταστροφικό».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μάλιστα δε χρειάζεται να αποφασίσουν οι δύο πλευρές αν τα μάρμαρα θα πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα, καθώς υπάρχει πιο εύκολη και προφανής λύση: να μοιράσουν τα μάρμαρα 50-50.
«Το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί το ήμισυ των μαρμάρων και η Ελλάδα παίρνει το άλλο μισό. Φυσικά, θα υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το ποιος παίρνει τι. Αλλά αυτές δεν είναι διαφορές που δεν μπορούν να επιλυθούν» γράφει το άρθρο επιχειρηματολογώντας και συνεχίζει:
«Τα μάρμαρα δεν αποτελούνται από ένα μεγάλο κομμάτι και πολλά μικρά κομμάτια. Υπάρχουν σχεδόν μόνο μεγάλα κομμάτια. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση – και μια ευκαιρία – δεδομένου ότι σε πολλές υποθέσεις σαν και αυτή, το ‘’μοίρασμα’’ δε λειτουργεί» αναφέρει ο αρθρογράφος τονίζοντας ότι η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και τελικά να τερματίσουν τη διαμάχη τους.
Πηγή: in.gr