Προεφηβεία: Πώς θα πείσετε το παιδί να «ανοιχτεί»
Μπορεί να έχετε λίγο καιρό μπροστά σας μέχρι την εφηβεία, την περίοδο που τρέμουν οι περισσότεροι γονείς, όμως το μικρό σας δεν βλέπει την ώρα. Μήνα με τον μήνα – για να μην πούμε μέρα με τη μέρα – διεκδικεί όλο και περισσότερη από την ανεξαρτησία του και επιδιώκει να λειτουργεί σαν «μεγάλο παιδί». Ένας από τους τρόπους που προσπαθεί να το επιτύχει αυτό, είναι κρατώντας τις αποστάσεις του. Και, όσο και αν θέλετε να σεβαστείτε την πορεία του προς την ενηλικίωση, η ξαφνική του λακωνικότητα δεν μπορεί να μην σας ανησυχεί. Άλλωστε, ένα παιδί έντεκα ή δώδεκα ετών δεν είναι ακόμη εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να κρατήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.
Πώς θα κάνετε το παιδί να σας «ανοιχτεί»
Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν στρατηγική διαχείριση. Αντί να το πιέζετε διαρκώς να σας μιλήσει, αξίζει να δοκιμάσετε μερικούς πιο «πλάγιους» τρόπους να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή. Το σημαντικό, εξάλλου, δεν είναι να ξέρετε κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς του, αλλά το παιδί σας να γνωρίζει ότι μπορεί να σας μιλήσει και (κυρίως) να σας ζητήσει βοήθεια για οποιοδήποτε ζήτημα. Αυτό είναι από μόνο του ικανό να το προστατεύσει από πολλούς κινδύνους.
Κρατήστε κοινό ημερολόγιο
Ένα απλό τετράδιο μπορεί να δώσει τη λύση. Ξεκινήστε γράφοντας ένα μήνυμα για το μικρό σας (μπορεί να είναι μια αφιέρωση ή ακόμη καλύτερα ένα αστείο) και αφήνοντας το τετράδιο στο κομοδίνο του. Ζητήστε του, αν και όποτε θέλει, να κάνει το ίδιο. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα λειτουργήσει, όμως ο απρόσωπος χαρακτήρας του χαρτιού και η δυνατότητα που του δίνει να σκεφτεί καλά τις διατυπώσεις του, ίσως το βοηθήσουν να σας μιλήσει για θέματα που διαφορετικά θα φοβόταν ή θα ντρεπόταν να μοιραστεί μαζί σας.
Ζητήστε συμβουλές
Δεν μεγαλώνετε πλέον ένα νήπιο. Το παιδί σας έχει τη δική του προσωπικότητα, γνώσεις και απόψεις. Ζητώντας τη γνώμη του για αποφάσεις της καθημερινότητάς σας, το ενθαρρύνετε να καλλιεργήσει την ικανότητά του στην επίλυση προβλημάτων και το κάνετε να αισθάνεται μέρος μιας ισότιμης σχέσης. Εκτός αυτού, δεν αποκλείεται να σας ξαφνιάσει προτείνοντάς σας κάτι που δεν είχατε σκεφτεί!
Κάντε ότι δεν έχετε ιδέα
Ποδόσφαιρο; Τι είναι αυτό; Τα παιδιά νιώθουν δυνατά και γεμίζουν αυτοπεποίθηση όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και είναι εκείνα που μας μαθαίνουν πράγματα. Έτσι, απολαμβάνουν και παρατείνουν την επικοινωνία μαζί μας.
Ή φροντίστε να μάθετε πολλά
Ξέρετε ποια είναι η αγαπημένη του μουσική; Το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι; Μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορείτε – είτε από το internet είτε και από το ίδιο το παιδί – θα έχετε περισσότερα θέματα συζήτησης. Μπορεί ο στόχος σας να είναι τα πιο σοβαρά θέματα, όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν περνάτε και διασκεδαστικό χρόνο μαζί.
Κυκλοφορήστε στο internet
Ίσως σας φαίνεται χαμένος χρόνος, όμως έχει τεράστια σημασία να μάθετε να πλοηγείστε με άνεση στο διαδίκτυο. Αυτό δεν σημαίνει μόνο να μπορείτε να βρείτε τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν, αλλά και να ξέρετε ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς κοινότητες και – έστω στοιχειωδώς – τη διάλεκτό του. Από τη μία πλευρά είναι σημαντικό ακριβώς για τους ίδιους λόγους που προσπαθείτε να έχετε εποπτεία των πραγματικών χώρων στους οποίους κινείται το παιδί σας. Από την άλλη θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να διαμορφώσετε έναν κοινό κώδικα μαζί του.
Μιλήστε εφ’ όλης της ύλης
Μην αλλάζετε θέμα όποτε έρχεται στη συζήτηση το σεξ, η πολιτική ή άλλα ζητήματα «ταμπού». Εντέλει, είναι ακριβώς αυτά για τα οποία θέλετε να σας μιλήσει αν παραστεί ανάγκη. Αν νιώθει ότι εσείς οι ίδιοι αισθάνεστε αμήχανα με αυτό, δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ.