Προβληματίζει τους ειδικούς η Αττική
Σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως σε Δυτική και Ανατολική Αττική, αλλά και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών
Εντονη ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, όπου, αντίθετα με την εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης (μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό), τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, από 450 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου σε 550, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών και εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί θα μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους.
Στα θετικά είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνολικά στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί και η γενική εικόνα της χώρας είναι καλή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 721 νέα κρούσματα της COVID-19 και 49 θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 386 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, τα 252 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 94 στη Θεσσαλονίκη.
Το στοίχημα
«Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο την περίοδο του χειμώνα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών. «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στις γιορτές. Εάν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση τώρα που η διασπορά είναι ακόμα υψηλή, αφού έχουμε λίγο λιγότερα από 7.000 ενεργά κρούσματα και ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 60% στην επικράτεια και στο 70% στη Θεσσαλονίκη, γρήγορα θα επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου».
Εν τω μεταξύ, από την προσεχή Δευτέρα «ανοίγει» η ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, ο προγραμματισμός των ραντεβού θα γίνεται αυτόματα για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και οι οποίοι θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους με το ραντεβού, στο οποίο απλώς θα πρέπει να απαντήσουν ότι το αποδέχονται. Σε περίπτωση που δεν τους εξυπηρετεί, θα μπορούν να προγραμματίσουν νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας. Μέσω του emvolio.gov.gr μπορούν να προγραμματίζουν εμβολιαστικό ραντεβού με τη χρήση του ΑΜΚΑ και τα άτομα 85 ετών και άνω που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση. Τέλος, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να απευθυνθούν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή στο ΚΕΠ για να προγραμματίσουν το ραντεβού.
Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr