ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική: Πώς αποτιμούν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ την κατάθεση Φρουζή

Η εξέταση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή, ολοκληρώθηκε το απόγευμα τη Παρασκευής.

Τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μελετούν πλέον τα πρακτικά των τριών συνεδριάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο κ. Φρούζης απάντησε για την υπόθεση της «σκευωρίας», για την πολιτική της εταιρείας Novartis, για τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα και για συνεργάτες του.

Από τη συνεκτίμηση όλων των λεχθέντων, από τα κόμματα, προκύπτει ότι η εξέταση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas αποτιμάται θετικά από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, που θεωρούν ότι πήραν απαντήσεις που ενισχύουν την οπτική τους. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής υπέπεσε σε «μνημειώδεις αντιφάσεις και αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις».

ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: «Παρατυπίες από την Ελένη Τουλουπάκη»

Ως προς το ερευνώμενο ζήτημα, δηλαδή, για το αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας με ηθικό αυτουργό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ότι με την εξέταση του κ. Φρουζή, για πρώτη φορά, έγινε γνωστό ότι εκλήθη, «ατύπως», από την προϊσταμένη της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο γραφείο της, τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία ήδη του είχε ασκηθεί δίωξη και του επισημάνθηκε ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του αλλά μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων. Αυτό θα γινόταν εάν προσκόμιζε-αποκάλυπτε στοιχεία για πολιτικούς.

Όπως επισημαίνουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, οι δικηγόροι του Κωσταντίνου Φρουζή είχαν επισκεφθεί την Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να υποβάλουν αίτημα του εντολέα τους, να ξεμπλοκάρει λογαριασμός με 1,8 εκατομμύρια ευρώ, που διατηρεί σε τράπεζα στην Ελβετία. Τότε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με βάση όσα είπε ο μάρτυρας στην Επιτροπή, τους είπε να προτρέψουν τον εντολέα τους να την επισκεφθεί. «Εφόσον είχε ασκηθεί δίωξη στον κ. Φρουζή, στη συνέχεια έπρεπε να κληθεί από την ανακρίτρια που χειρίζεται τη βασική υπόθεση, για να καταθέσει. Παρ΄όλα αυτά, παράτυπα, χωρίς έγγραφη πρόσκληση, η Ελένη Τουλουπάκη τον καλεί στο γραφείο της και έχει μαζί του άτυπη συνάντηση και συνομιλία», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμη, επισημαίνουν πως στη συνάντηση, η κ. Τουλουπάκη πρότεινε ευεργετικά μέτρα στον κ. Φρουζή για να δώσει στοιχεία για πολιτικούς, «δηλαδή του πρότεινε να πέσει στα μαλακά» και αυτό χωρίς πάλι να προβλεφθούν οι πρόνοιες του ΚΠΔ για τις περιπτώσεις αυτές. Και έτσι όμως, πάλι προκύπτουν, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, δύο ζητήματα. Πρώτον, μολονότι η κ. Τουλουπάκη έλαβε αρνητική απάντηση από τον κ. Φρουζή στην πρότασή της, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, δεν εκλήθη στη συνέχεια να καταθέσει ως κατηγορούμενος στη βασική υπόθεση. Δεύτερον, ο τρόπος που έγινε η πρόταση στον Κωνσταντίνο Φρουζή από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε χαρακτηριστικά «μη αρμόζουσας, στα καθήκοντα της, πίεσης», όπως λέει η ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα στοιχείο για Παπαγγελόπουλο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas «αν και επιχείρησε να εμφανίσει τον εαυτό του θύμα σκευωρίας», όχι μόνο δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά είπε ότι δεν πιστεύει πως αυτός ενορχήστρωσε τη σκευωρία. Ειδικά, για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στη χθεσινή εξέταση του κ. Φρουζή. «Εδώ είστε για να μας πείτε, καταρχήν, για υπόθεση σκευωρίας, του Παπαγγελόπουλου, σε βάρος κρατικών λειτουργών. Ξέρετε γεγονότα και περιστατικά γι’ αυτή την υπόθεση που να ασκήθηκαν πιέσεις, από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς;», ρώτησε τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Εγώ προσωπικά όχι», είπε ξεκάθαρα ο κ. Φρουζής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η εικόνα που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ανέδειξε πολλά «γκρίζα» σημεία και αντιφάσεις και κατηγορεί ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ότι στην επιτροπή λειτούργησαν ως συνήγοροί του, «για να κρύψουν τις αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις του».

«Ενώ προχθές ο κ. Φρουζής έλεγε πως πιέστηκε για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, από την κ. Τουλουπάκη, χθες έλεγε ότι δεν του έγινε ποτέ αναφορά σε ονόματα πολιτικών, από την κ. Τουλουπάκη, για να καταλήξει σήμερα ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι εισαγγελείς έστησαν σκευωρία», ανέφεραν νωρίτερα σήμερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν: «ενώ χθες είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα για πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, σήμερα εκτίμησε πως οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10, έστησαν σκευωρία! Ενώ αρχικά έλεγε πως ουδέποτε κλήθηκε από τους εισαγγελείς να καταθέσει, χθες παραδέχθηκε ότι έχει καταθέσει τρεις φορές υπόμνημα και έδωσε εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές. Ενώ χθες ισχυριζόταν πως ο κ.Μανιαδάκης δεν ήταν συνεργάτης της Novartis, σήμερα παραδέχθηκε πως υπήρξε έμμισθος σύμβουλος της NOVARTIS. Ενώ χθες έδωσε «πάσα» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα μιλώντας για επαφές του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, σήμερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ήταν «συναντήσεις γνωριμίας προκειμένου να τους θέσουμε θέματα του κλάδου μας», διευκρινίζοντας ότι «δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα». Και βέβαια, όλοι πέρασαν στα «ψιλά» την ομολογία του κ. Φρουζή πως διοργάνωνε δείπνα για τον κ. Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 και του έστελνε mail με το βιογραφικό του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυριστεί πως δεν τον γνώριζε καν. Το μόνο στο οποίο ήταν τελικά ξεκάθαρος και χωρίς αντιφάσεις σήμερα ο κ. Φρουζής, ήταν ότι με τη διάταξη που ψήφισε προχθές η κυβέρνηση, θα κάνει αίτηση να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης ότι «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήγοροι του κ. Φρουζή και ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο ως βασικό ενορχηστρωτή του σκανδάλου Novartis για να κρύψουν τις μνημειώδεις αντιφάσεις και τις αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του. Την ώρα δηλαδή που η ΝΔ έχει δύο πρώην υπουργούς της υπό διερεύνηση και το ΚΙΝΑΛ έναν υπουργό της με ποινική δίωξη για το σκάνδαλο Novartis, ταυτίζονται πλήρως με τον άνθρωπο ο οποίος ως κατηγορούμενος μπορεί να πει ό,τι θέλει για να βελτιώσει τη θέση του στις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει».