Πορεία προς τις κάλπες σε έντονα τοξικό κλίμα
Εν μέσω τοξικού κλίματος θα διεξαχθεί τους επόμενους, εκ των πραγμάτων προεκλογικούς, μήνες η πολιτική αντιπαράθεση, όπως προκύπτει από την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, σε συνδυασμό με την υφέρπουσα φημολογία ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στο προσκήνιο η υπόθεση της Νovartis.
Είναι προφανές πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να εντάξει ευθέως τη «σκανδαλολογία» στην προεκλογική ατζέντα, στην κατεύθυνση της ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών με το «παλαιό», όπως το αποκαλεί, πολιτικό σύστημα και συγκεκριμένα με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, στην παρούσα φάση η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται πρωτίστως στο τελευταίο, με αποτέλεσμα το κλίμα με τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει καταστεί πολεμικό, όπως έγινε σαφές από τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
Διττή στόχευση
Η προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ από την Κουμουνδούρου έχει διττή στόχευση: Προεκλογική και μετεκλογική. Προεκλογικά, είναι σαφές πως μετά τη σταδιακή στροφή του κ. Τσίπρα προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, τα περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ για αλίευση ψηφοφόρων από τα αριστερά έχουν, επί της ουσίας, εξαντληθεί. Ετσι, είναι προφανές ότι η εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ αποτελεί μια κρίσιμη δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων. Με δεδομένο, δε, ότι σημαντική μερίδα της τελευταίας έχει αναφορές στο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, η «αποκαθήλωση» του κ. Σημίτη μπορεί να αξιοποιηθεί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εξάλλου, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε ακροατήρια πέραν της Αριστεράς σηματοδοτείται και από τα συστηματικά «ανοίγματα» προς την καραμανλική πτέρυγα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που προσεγγίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα, όμως, η προσπάθεια συρρίκνωσης της επιρροής του ΚΙΝΑΛ έχει και μετεκλογική στόχευση: Πρώτον, ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές, είναι προφανές πως θα θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο της αντιπολίτευσης. Υπ’ αυτή την έννοια, ένα «ηττημένο» ΚΙΝΑΛ που θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια εξυπηρετεί πλήρως τον σχεδιασμό του. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του Κυρ. Μητσοτάκη, μια κακή εκλογική επίδοση της Φώφης Γεννηματά θα καταστήσει σαφώς δυσχερέστερη, εάν όχι αδύνατη, τη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Εξάλλου, ήδη, στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια τάση που διαφωνεί με την «επανάληψη» του μοντέλου της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου του 2012, ανεξαρτήτως των συσχετισμών που θα προκύψουν από τις προσεχείς κάλπες.
Πάντως, η επιχείρηση αξιοποίησης της απόφασης για άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, μελών της οικογένειάς του, αλλά και του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και μάλιστα με βάση μια, γνωστή εδώ και χρόνια, κατάθεση από το 2006 που προέρχεται από άκρως αμφιλεγόμενο μάρτυρα, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και θα συμβάλει στη συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ. Είναι ενδεικτικό ότι, πέραν της Φώφης Γεννηματά, που θα συναντηθεί αύριο με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη στήριξε ευθύς εξαρχής ο Ευάγγ. Βενιζέλος και στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου.
Η «σκανδαλολογία», πάντως, θα αποτελέσει τους επόμενους μήνες έναν από τους βασικούς πυλώνες, και για την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα η υπόθεση της Novartis θα επανέλθει στο προσκήνιο, με βάση τους «προστατευόμενους μάρτυρες». Τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχεδόν προεξοφλούν ότι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία έγινε την περασμένη άνοιξη συζήτηση στη Βουλή, «εκτός κάδρου» θα βρεθούν οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αντιθέτως, διατυπώνουν επιφυλάξεις εάν το ίδιο θα συμβεί για τους υπόλοιπους, δηλαδή τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών να κληθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα.
Παράλληλα, στελέχη της αντιπολίτευσης παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, μέσω της σταδιακής δημοσιοποίησης των πορισμάτων για τις υποθέσεις που διερευνά. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις αρθροπλαστικές καταλογίζονται ευθύνες για ζημία του Δημοσίου στους κ. Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά. Τέλος, απαρατήρητο δεν έχει περάσει ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τα δάνεια της Ν.Δ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διοχετεύει την κρατική επιχορήγηση στην εξυπηρέτηση των δανείων της και καλύπτει τα έξοδά της από τις εισφορές των μελών της.
ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ