Στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης μαθητές από διαφορετικές χώρες αποκτούν πολύτιμες γνώσεις
Ένα πολυπολιτισμικό σχολείο λειτουργεί εδώ και χρόνια στο κέντρο της πόλης μας. Βρίσκεται κοντά στο Δημαρχείο, στην οδό Λεωφόρος Στρατού 2Α λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα, και παρέχει πλούσια εφόδια σε κάθε μαθητή μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και αποδοχή της διαφορετικότητας. Ο λόγος για το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης το μόνο γαλλικό διεθνές σχολείο στη Β. Ελλάδα, που λειτουργεί από το 1906.
Αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου γαλλικών σχολείων εγκεκριμένων από το γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας.
Σε αυτό μπορούν να βρουν μια φιλόξενη υποδοχή παιδιά όλων των εθνικοτήτων, από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο.
Ο κ. Λάζαρος, φωτογράφος, όταν ήρθε από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισε να γράψει τα δυο παιδιά του στο Γαλλικό Σχολείο. «Στο πρώτο τρίμηνο είχαν ενσωματωθεί στο σχολείο και τον πρώτο χρόνο έμαθαν βασικές γνώσεις για να επικοινωνούν στα γαλλικά. Σκεφτείτε πως εγώ και η σύζυγός μου δεν μιλάμε την γλώσσα, άρα δεν μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε. Κι όμως με το εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθείται κατάφεραν να προσαρμοστούν γρήγορα. Πλέον ο γιος μου ο Αντώνης που πάει στην Γ’ Γυμνασίου και η κόρη μου η Δανάη που είναι την Β΄Λυκείου μπορούν να μιλούν γαλλικά, ελληνικά αλλά και αγγλικά, καθώς από τα νήπια διδάσκονται και τα αγγλικά. Επίσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μπορούν να επιλέξουν και μια επιπλέον ξένη γλώσσα (ισπανικά, γερμανικά ή ιταλικά). Το σύστημα εκπαίδευσης είναι άρτια οργανωμένο. Τα παιδιά μου δεν χρειάστηκε ούτε μια μέρα να πάνε φροντιστήριο. Έχουν μάθει να διαβάζουν μόνα τους τα μαθήματά τους», τόνισε. Σημείωσε πως μέσα από το Γαλλικό Σχολείο μπορούν να δώσουν για Baccalauréat και να σπουδάσουν μετέπειτα σε γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και σε άλλα ξενόγλωσσα πανεπιστήμια ενώ φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να δώσουν και πανελλαδικές. Τι θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά του; «Ο γιος μου αρχιτεκτονική και η κόρη μου βιολογία», δήλωσε.
«Σαν μια μεγάλη οικογένεια»
Με το ηλεκτρονικό εμπόριο ασχολείται ο Ιταλός κ. Λίνο και η σύζυγός του με τον τουρισμό. Έμεναν στην Κωνσταντινούπολη και αποφάσισαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. «Ξέραμε την πόλη ως τουρίστες, και την αγαπήσαμε. Σκεφτήκαμε λοιπόν να μείνουμε εδώ. Και γράψαμε τα παιδιά μας στο Γαλλικό Σχολείο. Ο πρώτος μου γιος που τώρα είναι στην τρίτη δημοτικού, όταν πρωτοπήγε στο σχολείο δεν ήξερε ούτε ελληνικά, ούτε γαλλικά. Μετά από 2 μήνες είχε μάθει να παίζει με τα άλλα παιδιά και να συνεννοείται μαζί τους. Και στα χρόνια που ακολούθησαν έμαθε την γλώσσα χωρίς πίεση. Ο μικρός του γιος ξεκίνησε από τα νήπια στο Γαλλικό Σχολείο. «Υπάρχει ένα κλίμα προστατευτικότητας των μεγάλων παιδιών προς τα μικρά. Λειτουργούν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Και όλοι οι μαθητές ζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Τα παιδιά μου πχ έχουν φίλους από την Γαλλία, την Ελλάδα, την Αλβανία, την Γεωργία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επιπλέον οι καλές σχέσεις υπάρχουν και μεταξύ των γονέων», σχολίασε.
Τάξη χιονιού
«Μας άρεσε ο τρόπος μάθησης γι’ αυτό αποφασίσαμε να γράψουμε τις δυο μας κόρες στο σχολείο», τόνισε από την πλευρά της η κυρία Νάντια που είναι Γαλλίδα, ενώ ο σύζυγός της είναι Έλληνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. «Γνωρίζω το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μου και ξέρω πως προάγει τον συνδυαστικό τρόπο σκέψης, την έρευνα και την προσωπική εργασία. Έτσι δίνει από μικρές ηλικίες στα παιδιά τα εφόδια για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη μόρφωση και να διαβάζουν μόνα τους. Υπάρχει μια μέθοδος που λέγεται CNED (Centre National Education d’Enseignement à Distance) που αρχίζει από το γυμνάσιο (σημ. στο γαλλικό σχολείο 2-6 ετών είναι τα μικρά, μεσαία και μεγάλα προνήπια, από 7 ετών συνεχίζουν για πέντε τάξεις δημοτικού, έπειτα έχουν 4 χρόνια γυμνάσιο και στο τέλος 3 χρόνια λύκειο. Ουσιαστικά δηλαδή συνολικά 9 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης όπως και στο ελληνικό σύστημα) με εργασίες και τεστ στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Αυτό στέλνεται ηλεκτρονικά στη Γαλλία και διορθώνεται από καθηγητές που κάνουν και σχετικές σημειώσεις. Έτσι δεν μένουν καθόλου κενά». Η μεγάλη της κόρη έχει τελειώσει το δημοτικό εδώ και πλέον συνεχίζει τα μαθήματά της στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. Όμως ο σπόρος για να αποφασίσει να πάει σε αυτό μπήκε από μια εκδήλωση που παρακολούθησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο (το σχολείο συστεγάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης) που την έφερε πιο κοντά στις τέχνες.
Παράλληλα η κυρία Νάντια εστίασε στις αξίες που μεταλαμπαδεύει στα παιδιά το σχολείο: αποδοχή της διαφορετικότητας και σεβασμός στην διαφορετική κουλτούρα. Και αναφέρθηκε και στις παράλληλες δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά: το γαλλικό σύστημα θεωρεί πως μετά από 7 εβδομάδες πρέπει να γίνεται ένα διάλειμμα. Έτσι το σχολείο κλείνει για ένα 10ήμερο στα τέλη Οκτώβρη και στα τέλη Φλεβάρη. Και τις μέρες αυτές τα παιδιά πάνε εκδρομή. Τον χειμώνα για σκι και μαθαίνουν σκι, αλλά κάνουν και μάθημα στο σαλέ για να γνωρίσουν κάποια πράγματα που έχουν σχέση πχ με το βουνό, να επισκεφθούν έναν χώρο όπου φτιάχνεται τυρί κλπ, και όταν είναι καλύτερος ο καιρός για κολύμπι.
Μάθετε περισσότερα στην «Ημέρα Γνωριμίας» με το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 19 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 18:30.
Της Λεμονιάς Βασβάνη-typosthes.gr