ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτιστική συνταγογράφηση: Όταν η ιατρική συναντά τον πολιτισμό

Πολιτιστική συνταγογράφηση: Όταν η ιατρική συναντά τον πολιτισμό

Η πολιτιστική συνταγογράφηση, δηλαδή η συνταγογράφηση επισκέψεων σε μουσεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού, ήδη εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως, για παράδειγμα, στην Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ συζητήσεις γίνονται για την εφαρμογή της και στη χώρα μας. Έχοντας ως σύνθημα «Γιατί ο πολιτισμός είναι υγεία», το Κέντρο Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας του ΑΠΘ επιδιώκει να «φέρει» την πολιτιστική συνταγογράφηση στην Ελλάδα.

«Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2020 με σκοπό να προάγει την ταυτόχρονη αξιοποίηση της πολιτιστικής δημιουργίας και της επιστήμης, στοχεύοντας στην προαγωγή της υγείας. Επίσης σκοπός του Κέντρου είναι, σε μερικά χρόνια, να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εφαρμογή της πολιτιστικής συνταγογράφησης, που σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούν να προτείνουν και να συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές ομάδες, επισκέψεις σε ψυχολόγους. Για την ακρίβεια λέγεται “πολιτιστική και κοινωνική συνταγογράφηση” και ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η Αγγλία και η Γερμανία. Το σύνθημα είναι «Γιατί ο πολιτισμός είναι υγεία» και η πολιτιστική συνταγογράφηση είναι μέσα στο πρόγραμμα του Κέντρου. Αν επιτευχθεί η εφαρμογή της πολιτιστικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα και όταν θα επιτευχθεί, το Κέντρο θα δίνει τις οδηγίες και τα guidelines και θα είναι σημείο αναφοράς της συνεργασίας και εκπαίδευσης των γιατρών στο τι σημαίνει πολιτιστική δημιουργία, αλλά και σε μελέλτες για το ποιές μορφές τέχνης και πολιτισμού μπορούν να βοηθήσουν την υγεία, να παράγει δηλαδή και επιστημονικό έργο» επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Κέντρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Εύχαρις Παναγοπούλου. Παράλληλα ανέφερε ότι το Κέντρο απευθύνεται και στους πολίτες και πρόσθεσε: «για παράδειγμα, ένας ασθενής τον οποίο παρακολουθεί ογκολόγος και είναι καρκινοπαθής, θα μπορεί να παραπέμπεται στο Κέντρο για να κάνει συμπληρωματικά τη θεραπεία του ή για να τον κατευθύνουμε σε άλλο φορέα που κάνει κάτι αντίστοιχο».

Το Κέντρο Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των δράσεών του, και σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» διοργανώνει στις 26 Μαΐου (ώρα 20:00 στο Ολύμπιον) εκδήλωση με θέμα “Υγεία και Πολιτισμός: H Τέχνη της Ίασης-Η Ίαση στην Τέχνη”. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Δίνουμε βάρος σε αυτή την εκδήλωση, που ουσιαστικά είναι η πρώτη δράση του Κέντρου, γιατί θέλουμε για πρώτη φορά να περάσουμε το μήνυμα, ότι πρέπει ο κόσμος του πολιτισμού να συνεργαστεί με τον κόσμο της ιατρικής για να μπορέσουμε να προάγουμε πραγματικά την υγεία. Η εκδήλωση αυτή είναι μία ανοιχτή συνάντηση του ιατρικού κόσμου και του πολιτισμού. Ουσιαστικά είναι στο σταυροδρόμι της επιστήμης των προσωπικών βιωμάτων αλλά και της τέχνης» πρόσθεσε η κ. Παναγοπούλου.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι η υπεύθυνη Life Style Ιατρικής του Ομίλου Ευρωκλινικής Αθηνών Καλλιόπη Καλαϊτζή -Χατζηδάκη, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Τρόπος ζωής: Σημείο συνάντησης ιατρικής-ψυχολογίας», οι ηθοποιοί Μαρία Καβογιάννη και Ιωάννης Τσορτέκης που θα μιλήσουν με θέμα «Τηλεόραση και προαγωγή ψυχικής υγείας: Ο θύτης και το θύμα», η διευθύντρια του ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, με θέμα «Τα Μουσεία στην φροντίδα υγείας» και η Εύχαρις Παναγοπούλου με θέμα «Επιστήμη, βίωμα, πολιτισμός: Μια νέα προσέγγιση για την υγεία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Χριστόφορος Παπακαλιάτης.