Ποιοι και πώς εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση οφειλών
Aναλυτικό οδηγό για το πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η εφορία, συνέταξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
O οδηγός καθίσταται ιδιαιτέρως επίκαιρος δεδομένου ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Οι αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας των μειώσεων των αποδοχών για όσους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, καθώς και η μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων παρέμειναν κλειστές για περισσότερο από 2 μήνες, ανάγκασαν τους φορολογουμένους να σταματήσουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους προς την εφορία και, παρά το πλαίσιο των διευκολύνσεων από την κυβέρνηση με τις αναστολές πληρωμής των φόρων, χιλιάδες είναι οι υπόχρεοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών και καταφεύγουν στις πολλές δόσεις που προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής πριν ενταχθούν στη πάγια ρύθμιση:
1. Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση;
- – Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, οι οποίες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής από οποιαδήποτε αιτία ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Ωστόσο, μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά:
- – Οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών.
- – Οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής.
2. Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
- – Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα φοροδιαφυγής ακόμα και σε πρώτο βαθμό. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες οι οποίοι έχουν αθωωθεί κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.
- – Οφειλές που είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ ακόμη και αν οι ανωτέρω ρυθμίσεις απολέσθηκαν μετά την 1.11.2019.
3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση;
- – Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).
- – Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές του αιτούντος οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί (με άλλη ρύθμιση ή αναστολή πληρωμής).
- – Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ πρέπει να προσκομίζονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή (ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές, λογιστές φοροτεχνικοί και κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος). Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης.
4. Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη;
- – Από 2 έως 48, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές οφειλές.
- – Από 2 έως 24 για όλες τις υπόλοιπες οφειλές.
- – Οφειλές βεβαιωμένες υπέρ αλλοδαπού δημοσίου δύναται να ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις.
- – Ο αριθμός των δόσεων που καθορίζεται από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης 30 ευρώ. Βεβαίως, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την αποπληρωμή σε λιγότερες δόσεις των 24 μηνιαίων.
5. Από τι εξαρτάται ο αριθμός των δόσεων;
- – Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις, θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Η βιωσιμότητα τεκμαίρεται από τα στοιχεία που δηλώνονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο περιορισμός του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.
- – Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης, ως εξής:
Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους, με οποιοδήποτε τρόπο, και εάν έχει αυτό προσδιοριστεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κανένα από τα φορολογικά έτη που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής ή έχει υποβάλει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα έτη αυτά, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.
6. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;
- – Μπορείτε να υποβάλετε νέα αίτηση ρύθμισης και να πληρώσετε με τη νέα ταυτότητα ρύθμισης οφειλής εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησής σας σε φορέα είσπραξης.
7. Πότε χάνεται η ρύθμιση και τι συνέπειες έχω;
- – H ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
- – Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μιας φοράς.
- – Δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
- – Δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
- – Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
- – Εχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.