ΣΠΟΡ

Ποδόσφαιρο: Διευρύνονται οι ανισότητες

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το μέλλον είναι δυσοίωνο για τις μικρότερες ομάδες, που δεν έχουν μετόχους με υψηλούς χρηματοοικονομικούς πόρους.

Δυσοίωνο προβλέπει το οικονομικό μέλλον των ποδοσφαιρικών συλλόγων εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού μελέτη που παρουσίασε η Deutsche Bank.

Έχοντας ως οδηγό 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και με βάση τα έσοδά τους, όπως αυτά κατατάσσονται στη Football Money League της Deloitte, η ανάλυση της  Deutsche Bank εκτιμά ότι η αλλαγή του οικονομικού τοπίου έπειτα από την κρίση μπορεί να οδηγήσει τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους σε μείωση των εσόδων τους έως και 48%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παροχή απαντήσεων είναι σημαντική, επειδή «δεν έχουν όλοι οι σύλλογοι μετόχους με υψηλούς χρηματοοικονομικούς πόρους και είναι πιθανό να δούμε διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών».

Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει για τη σεζόν 2019-20 μια πτώση που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30% όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ίδιο μερίδιο για την εμπορική διαφήμιση (10%-30%), ενώ σοβαρή απώλεια υπάρχει και από τα εισιτήρια των αγώνων που απέμεναν, τα οποία φυσικά δεν θα διατεθούν ποτέ. Επομένως, για το 2019-20 υπολογίζεται πτώση μεταξύ 13% και 30% των εσόδων σε σύγκριση με τα 9,283 δισ. που καταγράφηκαν την περίοδο 2018-19 από τους 20 κορυφαίους συλλόγους: ο αρνητικός αντίκτυπος θα ήταν έτσι μεταξύ 1,2 και 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οσον αφορά την περίοδο 2020-21, οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει τη ζημία βάσει δύο σεναρίων: το καλύτερο προβλέπει επανέναρξη με ελαφρώς χαμηλότερη προσέλευση στα γήπεδα, χωρίς αλλαγή στα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σύγκριση με τα τρέχοντα συμβόλαια και τα εισιτήρια να πέφτουν 10%-30% λόγω λιγότερων ατόμων στο γήπεδο, συν 5%-20% μείωση των εμπορικών εσόδων. Η απώλεια, επομένως, θα κυμαινόταν μεταξύ 4% και 13% σε σύγκριση με τα έσοδα του 2018-19, δηλαδή μεταξύ 330 εκατομμυρίων και 1,19 δισ. ευρώ.

Στη χειρότερη περίπτωση, όμως, εκτιμάται ότι η σεζόν θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο στα γήπεδα, με επαναδιαπραγμάτευση τηλεοπτικών δικαιωμάτων έως και 20% χαμηλότερα, πλήρη απώλεια εσόδων σταδίων και 30%-60% λιγότερα εμπορικά έσοδα. Σε αυτό το σενάριο, η απώλεια θα κυμαινόταν μεταξύ 27% και 48%, δηλαδή μεταξύ 2,5 και 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση, επομένως, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα έβλεπαν να πηγαίνουν χαμένα πάνω από 7 δισ. ευρώ την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη σεζόν.