Ποδοσφαιρική «Ευρωλίγκα»;
Η νέα προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκής λίγκας στο ποδόσφαιρο έχει πλέον όχι μόνο ονοματεπώνυμο αλλά και… κορυφαίους αναδόχους, κάνοντας την UEFA να ανησυχεί σιωπηρά πλην σοβαρά για το μέλλον του Τσάμπιονς Λιγκ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στο «φως» πληροφορίες για αποχώρηση των πιο εμπορικών ομάδων της Ευρώπης από τις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας με σκοπό τη δημιουργία ξεχωριστής λίγκας. Είναι όμως η πρώτη φορά που υπάρχει σαφές σχέδιο, με ονόματα και διευθύνσεις, συλλόγους, ημερομηνίες, διάγραμμα διεξαγωγής και υποστηρικτές, και κυρίως το κύρος της FIFA. Με λίγα λόγια, τη φορά αυτή δεν φαίνεται να πρόκειται μόνο για απειλή προς την UEFA αλλά για κάτι χειροπιαστό που θυμίζει έντονα την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.
Οπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες το βρετανικό κανάλι Sky News, που ανήκει στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό – αιμοδότη της Πρέμιερ Λιγκ εδώ και τρεις δεκαετίες, τουλάχιστον 12 ευρωπαϊκές ομάδες συζητούν για τη δημιουργία ενός υπερ-πρωταθλήματος με την προσωρινή ονομασία Ευρωπαϊκή Πρέμιερ Λιγκ και τη συμμετοχή των κορυφαίων συλλόγων Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας. Η τελική ονομασία προφανώς θα έχει σχέση με κάποιον κεντρικό χορηγό της διοργάνωσης.
Μεταξύ των 12 ομάδων που σχεδιάζουν την ΕΠΛ, ανέφερε το Sky News, είναι τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ πιθανότητες να περιληφθούν στο τελικό σχέδιο των μέχρι και 18 ομάδων, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο, έχουν από την Αγγλία και οι Τότεναμ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Αρσεναλ. Δεν θα χωρέσουν βεβαίως όλες, αφού προβλέπεται έως πέντε αγγλικές ομάδες να συμμετάσχουν.
Το φορμάτ της διοργάνωσης μοιάζει να έχει πάρει και αυτό το σύστημα της Ευρωλίγκας: Θα έχει μια κανονική περίοδο 18 ομάδων που θα διεξάγεται μεσοβδόμαδα κατά τη διάρκεια της σεζόν των ευρωπαϊκών εθνικών πρωταθλημάτων –πλήττοντας ευθέως και ό,τι απομείνει στην περίπτωση αυτή από το Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA– και όπως η Ευρωλίγκα θα κορυφώνεται με πλέι οφ ή Final-4 μεταξύ των πρώτων ομάδων της βαθμολογίας.
Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της αποκάλυψης της ΕΠΛ είναι ότι αφενός έχει τη στήριξη της FIFA, που έτσι… καπελώνει την UEFA, αφετέρου έχει ήδη εντοπιστεί η εταιρεία που θα τρέξει τη χρηματοδότηση της νέας διοργάνωσης και πρόκειται για την αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Το πακέτο που έχει ήδη δρομολογήσει η τράπεζα ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ. Προστίθεται δε ότι το σχέδιο αναμένεται να φτάσει στις… οθόνες μας από το 2022, αν όλα πάνε καλά.
Από τις υπόλοιπες χώρες, ανέφεραν άλλα ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έχουν προσεγγιστεί ήδη η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, καθώς και η ιταλική Γιουβέντους, η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν και η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ, γερμανική Μπάγερν Μονάχου.
Φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό η λίγκα αυτή θα είναι κατά τα δύο τρίτα κλειστή, με πολυετή συμβόλαια, όπως δηλαδή και η Ευρωλίγκα. Οι 12 ιδρύτριες ομάδες θα έχουν εξασφαλισμένα συμβόλαια για 20 χρόνια, και μόνο οι υπόλοιπες έξι θέσεις θα μπορούν να αλλάξουν, ενώ κάποιοι θα υποβιβάζονται και θα αντικαθίστανται από άλλες με βάση τη θέση τους σε εγχώρια πρωταθλήματα.
Το Sky News δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η UEFA να σπεύσει να υιοθετήσει τη νέα διοργάνωση ως το νέο Τσάμπιονς Λιγκ, εάν δει ότι δεν γίνεται διαφορετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση η πίτα των κερδών ξαναμοιράζεται από ό,τι φαίνεται και η απόσταση μεταξύ μεγάλων και των υπολοίπων θα διευρυνθεί περισσότερο.
Ολα αυτά είναι σε επίπεδο πληροφοριών, καθώς ακόμη δεν έχει προκύψει καμία επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση κάποιων από τους συμμετέχοντες στο νέο αυτό πρότζεκτ. Ωστόσο, υπήρξε ομόφωνη απόρριψη του σχεδίου της ΕΠΛ από βετεράνους ποδοσφαιριστές, όπως ο Λουίς Φίγκο, ο Τζέιμι Κάραγκερ, ο Σταν Κόλιμορ και ο Γκάρι Νέβιλ.
Σημειώνεται επίσης ότι το Τσάμπιονς Λιγκ πρόκειται βάσει του προγραμματισμού να αλλάξει ξανά από το 2024 και μετά, ενώ είναι πολλές οι πληροφορίες για ικανοποίηση στη Νιόν από το έκτακτο Final-8 στο Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ του φετινού Αυγούστου που μπορεί να επανέλθουν στο μέλλον.
Γιώργος Γεωργακόπουλος – kathimerini.gr