«Πιθανόν πιο θανατηφόρα» η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού
Ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική μετάλλαξη» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου προκύπτουν από τις έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο παραπάνω συμπέρασμα αναφέρθηκε τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς.
«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Αν πάρουμε (…) έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.
Από την πλευρά του, ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του λοκντάουν όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά, υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί. Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα μετάλλαξη».
«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.
Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί.
Υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και για αυτά, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σε έκτακτη σύσκεψη, ανακοίνωσε και τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης των μεταλλάξεων.