ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για μεταναστευτικό: «Η πυριτιδαποθήκη είναι έτοιμη να εκραγεί»

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λέσβο με τους κατοίκους να προχωρούν σήμερα σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μία ημέρα μετά τη μεγάλη διαδήλωση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη.

Ενδεικτικές της έκρυθμης κατάστασης και οι εικόνες που κατέγραψαν κάμερες στις οποίες εμφανίζεται γυναίκα μετανάστης να επιχειρεί να πάρει το όπλο από την τσέπη αστυνομικού.

Στο μεταξύ σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή λαϊκή συνέλευση στη Μόρια παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

Στη συζήτηση τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφάλειας της Μόριας και των κατοίκων ενώ ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και τους ζήτησε την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού και παράλληλα να γίνονται πεζές περιπολίες μέσα στον οικισμό. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έφτασαν στο νησί δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ την Κυριακή είχαν φτάσει δύο ακόμη.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στη σκιά των επεισοδίων της Δευτέρας ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κατοίκων των νησιών και των μεταναστών-προσφύγων.

Μιλώντας για πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χθες έτρεμα, δεν φοβόμουν απλώς, πού θα μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση, τα πράγματα είναι πολύ οξυμμένα. Πριν από μια μέρα στη Χίο, πριν από 10 μέρες στη Σάμο… τα πράγματα βαδίζουν, λυπάμαι που θα το πω σε μια εντός εισαγωγικών “σύγκρουση” των γηγενών με τους μετανάστες όλοι έχουν τα δίκια τους. Σας διαβεβαιώνω, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ο κ. Μουτζούρης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα να κατασκευαστούν κλειστά ή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αν δεν διακοπούν οι ροές προς τα νησιά, ενώ με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού σημείωσε ότι τα καινούργια κέντρα δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν σε διάστημα πέντε μηνών.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση στο Αιγαίο, ειδικά στη Λέσβο έχουμε 25.000 φιλοξενούμενους μετανάστες και η πυριτιδαποθήκη αυτή είναι έτοιμη να εκραγεί» παρατήρησε.

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμφώνησε με την δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για υποκίνηση των επεισοδίων από ορισμένες ΜΚΟ. «Πολλές ΜΚΟ που έχουν στόχους αγνώστους σε έμενα, έχουν ενδιαφέρον να υπάρχει αυτή η μεταναστευτική ροή» κατήγγειλε δε.

Βασικός υποκινητής πάντως, σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι ότι όλες οι χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ζουν σε πανάθλιες συνθήκες στο ψύχος και την βροχή ενώ είχαν την ελπίδα να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Έκανε λόγο για 450 ΜΚΟ κινούμενες περί το μεταναστευτικό επικαλούμενος την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για πάνω από 100 μόνο στη Λέσβο. «Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα θα μας δώσει καλή εικόνα. Διακινούν και μετακινούν και κατά συνέπεια και το οικονομικό τους ενδιαφέρον είναι σημαντικό» είπε. «Υπάρχουν ΜΚΟ που απέδωσαν και αποδίδουν έργο όμως» διευκρίνισε πάντως.

Τόνισε ότι τα αιτήματα της Βορείου Αιγαίου είναι να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, καθώς θα αλλάξει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, δεύτερον να μειωθούν οι ροές προς τα νησιά, που έχουν μειωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες, τρίτον να αποσυμφορηθούν τα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν η (ηπειρωτική) Ελλάδα να έχει κτίσει τοίχο για τα νησιά όπως η Ευρώπη για την Ελλάδα». Τέταρτον, όπως είπε, 12.800 ασθενείς μετανάστες κατέφυγαν στο νοσοκομείο Λέσβου χρειάζεται στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πάντως χθες ήταν από τις λίγες φορές στη σύγχρονη ιστορία του προσφυγικού στη Λέσβο, όπου επικρατούσε ηρεμία στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και αναβρασμός με επεισόδια στην πόλη της Μυτιλήνης και έξω από αυτήν. Ενάντια στον νέο νόμο για το άσυλο που «παγώνει» τα αιτήματα των εδώ και πολλούς μήνες εγκλωβισμένων, θέτοντας σε προτεραιότητα τους νεοεισερχόμενους αιτούντες άσυλο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεγάλη διαδήλωση 2.000 ατόμων προς το κέντρο της πόλης. Μάλιστα, όταν οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεψαν στη Μόρια συνοδεία αστυνομικών, οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας εναντίον τους συνθήματα.

Για επιβεβαίωση της αναγκαιότητας εφαρμογής των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε σχέση με τα επεισόδια: «Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων», σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης μίλησε, επίσης, για πιθανή υποκίνηση των αντιδράσεων. «Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Αστυνομικός κλοιός μπλόκαρε τους διαμαρτυρόμενους πριν από την είσοδο στη βόρεια πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης και μετά τον δημοτικό καταυλισμό αιτούντων άσυλο που βρίσκεται στον Καρά Τεπέ. Οι διαδηλωτές ξέφυγαν από τα χωράφια, ενώ άλλοι έσπασαν τον κλοιό με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και για δύο ώρες να εξελίσσονται επεισόδια. Οι μη μυβερνητικές οργανώσεις αποχώρησαν από τον Καρά Τεπέ λόγω της αποπνικτικής κατάστασης από τα χημικά, αλλά και από τη φωτιά στα χωράφια που έβαλαν διαδηλωτές, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, περίπου 500 άτομα, μαζί με μικρά παιδιά, έφτασαν στο κέντρο της Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν πολύωρη καθιστική στάση διαμαρτυρίας, μπλοκάροντας την κυκλοφορία και στήνοντας σκηνές στη μέση του δρόμου, φωνάζοντας «Ελευθερία». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αφγανού που μένει εδώ και 7 μήνες στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ Μόριας: «Πήγα την Παρασκευή στην Υπηρεσία Ασύλου για την πρώτη μου συνέντευξη και με ενημέρωσαν ότι θα αναβληθεί, καθώς θα γίνουν πρώτα οι συνεντεύξεις για εκείνους που ήρθαν από την αρχή του 2020».