Παύλος Φύσσας: Επτά χρόνια από τη δολοφονία του
Εφτά χρόνια πέρασαν από εκείνο το βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στη γειτονιά του στο Κερατσίνι, από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.
Στα πρώτα λεπτά της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε δημόσια θέα, ενώ έχει δεχτεί ήδη πολλαπλές επιθέσεις από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Η ιατροδικαστική έκθεση δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας ότι οι δύο μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά στην καρδιά του Παύλου Φύσσα ήταν εν ψυχρώ, επαγγελματικές και υπολογισμένες.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, από οργανωμένη επιχείρηση τάγματος εφόδου αποτέλεσε το σημείο καμπής όσον αφορά στη στάση του κράτους, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης απέναντι στις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.
Από τότε μέχρι σήμερα εκείνη την ημέρα οι δρόμοι βουλιάζουν από διαδηλωτές σε όλη τη χώρα που φωνάζουν “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί” και “Οι ναζί στη φυλακή”.
Η φετινή επέτειος από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, γνωστού ως «Killah P», όμως είναι ξεχωριστή: Είναι λίγες μόνο μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Το μοιραίο βράδυ
Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας, με την σύντροφο και την παρέα του παρακολουθούσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε καφετέρια στο Κερατσίνι.
Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής το οποία αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Φύσσα από την αντιφασιστική του δράση. Ανάμεσά στους χρυσαυγίτες ήταν και ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής ο οποίος, όπως προέκυψε από τη διαδικασία της ανάκρισης, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ Γιάννη Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια.
Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα.
Στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Από τις 23:26 ως τις 23:50 ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με το βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Πατέλης είναι αυτός στον οποίον ανήκουν η φράση «ό,τι κινείται σφάζεται», την οποία είπε στα γραφεία της Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012 ο Πατέλης μιλώντας σε άλλους χρυσαυγίτες. Στην ίδια ομιλία ο Πατέλης αναφέρει ότι μόνο αν λάβει έγκριση από τον Γιάννη Λαγό προχωρά η οποιαδήποτε «δράση».
Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί βρήκαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Ο Φύσσας λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος συνελήφθη εκείνη την ώρα. Το μαχαίρι το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα τρεις φορές, μία στο μηρό και δύο στο θώρακα. Ο Φύσσας έφερε τραύματα σε δύο ζωτικά όργανα, τον αριστερό πνεύμονα και την καρδιά.
Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στην συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Στις 00:37 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στον Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη. Ο Πατέλης έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με το Ρουπακιά τρεις φορές.
Κύμα οργής
Το γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, πυροδοτεί κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών.
Την επομένη της δολοφονίας διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στο Κερατσίνι και τη Νίκαια οργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία χιλιάδων. Χιλιάδες ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγορίου Λαμπράκη. Η αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι δέχτηκε επίθεση με πέτρες από μια ομάδα ατόμων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβανόταν ένα άτομο που εμφανίζεται σε φωτογραφίες δράσεων της ΧΑ δίπλα στο Ρουπακιά. Η ομάδα αυτή δρούσε με την ανοχή διμοιρίας ΥΑΤ, ο επικεφαλής της οποίας κατόπιν απομακρύνθηκε με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στον φασισμό», ενώ την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο οργανωμένο από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ακολούθησε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και εκτός Ελλάδας, στο Παρίσι, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η δολοφονία καταδικάζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα.
Η αρχή του τέλους
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας, η Δικαιοσύνη καταλήγει στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της.
Το σκεπτικό των δικαστών είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.
Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν, καθώς και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της δίκης, με βασικότερο την μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές δικάσιμοι.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 -παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία- ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», λέει χαρακτηριστικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Επτά χρόνια μετά την δολοφονία του Φύσσα και 5,5 από την έναρξη της δίκης, οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να λάβουν μία απόφαση: Να επικυρώσουν αυτό που στη συνείδηση του κόσμου είναι γεγονός, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια φασιστική -εγκληματική οργάνωση.