ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή οι αποφάσεις για την Γ’ Λυκείου

Στις τάξεις τους επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Στα θρανία τους βρέθηκαν επίσης σήμερα οι μαθητές των δομών της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος, ωστόσο, επιστρέφουν από τις διακοπές για την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και όσο το δυνατόν απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», ανέφερε στις δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως η οποία συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέτα Μακρή και τη γενική γραμματέα Αναστασία Γκίκα, επισκέφθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης και το 20ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας.

Για να χτυπήσει σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία έχουν ληφθεί μια σειρά μέτρων. Ειδικότερα, για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες. Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033, ενώ έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ Covid.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα που ανοίγει η κυβέρνηση έπειτα από την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών μετά την εορταστική περίοδο, οι οποίοι ούτως ή άλλως επιβλήθηκαν με σκοπό να επιτραπεί η λειτουργία των σχολείων.

Κλειστά παραμένουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές των οποίων συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα τους από την περασμένη Παρασκευή. Τα Πανεπιστήμια από την άλλη δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης για ολόκληρο το εξάμηνο αλλά μέσω του συστήματος της τηλεκπαίδευσης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Οι εξετάσεις επίσης αυτής της εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια θα γίνουν μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν οι εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το «πράσινο φως» μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αναβάλλοντας για αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, που επίσης η κυβέρνηση σκόπευε να ανοίξει μαζί με τα σχολεία αλλά η επαναλειτουργία τους αναβλήθηκε.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πλέον προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας, το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου. Όπως εξήγησε όμως η υπουργός, το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από την Α’ και την Β’ Λυκείου καθώς οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αθανάσιο Τσακρή, οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα επόμενα βήματα στην χαλάρωση των περιορισμών προγραμματίζονται για την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Παρασκευή θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την Γ’ λυκείου και την «μερική λειτουργία» των εμπορικών καταστημάτων με το σύστημα click away. Ο κ. Τσακρής τόνισε επίσης πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα , προσθέτοντας ότι το όποιο άνοιγμα θέλει προσεκτικά βήματα.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα «crash test» για την κυβέρνηση η οποία αναμένει τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να λάβει τις επόμενες αποφάσεις της για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που είναι στον «πάγο».

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, με τον τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,, Νίκο Φίλη να σχολιάζει πως «το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα μέτρα για την ουσιαστική προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών». Ασκώντας κριτική στη συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο κ. Φίλης καταλήγει πως «τα σχολεία ανοίγουν σήμερα αλλά ανοίγουν χωρίς καμία βεβαιότητα για το πόσο θα λειτουργήσουν και ποιες επιπτώσεις θα έχει η λειτουργία τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο άνογμα των σχολείων τονίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια». «Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει να βρεθούν στις τάξεις μόνο αφού έχουν κάνει τεστ», εξήγησε. «Αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας τους, όταν κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσήσει, όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ και να μην το πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως γινόταν το φθινόπωρο», υπογράμμισε. «Χρειάζεται ακόμα, η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «το Σεπτέμβρη ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές στα τμήματα σε σχέση με πέρσι», συμπλήρωσε. «Φυσικά για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει πρώτα να υπάρχει η εισήγηση των ειδικών», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να παρακάμψει την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ανακοινώνοντας την απόφασή της για άνοιγμα όλων των σχολείων πριν υπάρξει σχετική εισήγηση, ενώ «τελικά η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως μόνο για δημοτικά και νηπιαγωγεία».

Έλλειμμα ευθύνης διαπιστώνει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως «τα μέτρα που πάρθηκαν είναι ελλειμματικά και ατελέσφορα».Εστιάζοντας στο θέμα της τηλεκπαίδευσης, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις μεθόδους τηλεκπαίδευσης ξεκινά να υλοποιείται 10 μήνες μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων (Μάρτης 2020). Ένα σημαντικό μέρος των μαθητών για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Συνεχίζοντας την κριτική του, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να γίνεται με τις συνταγές και τις προδιαγραφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, γιατί αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Παράλληλα τονίζει ότι οι ανισότητες στην εκπαίδευση έχουν διευρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε.