ΕΛΛΑΔΑ

Παραδοσιακά παιχνίδια αναβιώνουν με τη συμβολή παππούδων και γιαγιάδων

Παραδοσιακά παιχνίδια αναβιώνουν με τη συμβολή παππούδων και γιαγιάδων

Παππούδες και γιαγιάδες καλούνται να «ξεκλειδώσουν» αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων, να θυμηθούν το αγαπημένο τους παιχνίδι, τους κανόνες του και τα μυστικά του και να βιώσουν ξανά στιγμές ξενοιασιάς μαζί με τα εγγόνια τους στο 7ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού & Παραδοσιακού Παιχνιδιού, την ερχόμενη εβδομάδα στο Λιβαδερό Κοζάνης.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα απαντούν σε ερωτήματα παιδιών που θα κάθονται μπροστά τους και θα τους παροτρύνουν να αφηγηθούν ιστορίες που συνδέονται με παιχνίδια άλλων εποχών, τζιουλίκα, μπιζ, γκουντρογκυλάρι, γκουρλίτσα, τζαμί, φούρκες. Τα παιδιά, στη συνέχεια, θα κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν παίζοντας τα παιχνίδια, με τα οποία οι προηγούμενες γενιές διασκέδαζαν, εκπαιδεύονταν και δημιουργούσαν σχέσεις ανθεκτικές στον χρόνο.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση είναι εντυπωσιακό και μάλιστα προσκαλούν και συγγενείς και φίλους και από άλλα χωριά να πάρουν μέρος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσή Τζήκα, η οποία επιμελείται το Φεστιβάλ μαζί με τα παιδιά της, Ωριγένη και Κωνσταντίνα Τσιώνα.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού & Παραδοσιακού Παιχνιδιού διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2015 από τον εκλιπόντα σύζυγο της Χρυσής Τζήκα, δημιουργό του Κέντρου Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού SISTRON και του Μόνιμου Μουσείου του, στο Λιβαδερό Κοζάνης, ενώ η πρώτη απόπειρα αναβίωσης παλιού παιχνιδιού έγινε λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2008.

«Το ενδιαφέρον κι η ανταπόκριση των συγχωριανών όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν αμείωτα και η συμμετοχή τους ως εθελοντές κι εθελόντριες είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε και εγώ και τα παιδιά μου, Ωριγένης και Κωνσταντίνα, ό,τι ξεκίνησε ο πατέρας τους, Γιώργος Τσιώνας, το 2008 στο Λιβαδερό στην πρώτη προσπάθεια αναβίωσης παλιού παιχνιδιού στο χωριό, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου» ανέφερε η κ. Τζήκα, καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας και Γερμανικής Λογοτεχνίας.

«Η Τοπική Κοινότητα Λιβαδερού με τους εκπροσώπους της, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού «Νέα Γενιά», οι τρεις Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λιβαδεριωτών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Ζυρίχης και ο δήμος Σερβίων, όπου ανήκει διοικητικά το χωριό, στέκονται αρωγοί στην διοργάνωση του Φεστιβάλ» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι ενεργή συμμετοχή έχουν οι απόδημοι από το χωριό που ζουν στην Ελβετία τα παιδιά των οποίων είναι η τρίτη γενιά μεταναστών.

Το Φεστιβάλ Παιχνιδιού αποτελεί, όπως τόνισε, μια άριστη ευκαιρία να συνδεθούν τα παιδιά των αποδήμων με τα παιδιά που διαμένουν στο χωριό, στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού υπάρχουν οικογένειες με καταγωγή από το Λιβαδερό.

Για εμάς, που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, μια τέτοια σύνδεση των παιδιών γεννά την ελπίδα ότι θα έχουν και αργότερα ως ενήλικες την επιθυμία να επισκέπτονται τη γενέτειρα των παππούδων και γιαγιάδων τους, να συναντούν γνώριμα πρόσωπα με τα οποία δημιούργησαν φιλίες, ικανές να τους έλκουν τα καλοκαίρια ξανά προς το χωριό, πράγμα το οποίο έχει πολλαπλές θετικές προεκτάσεις, μεταξύ άλλων την άμβλυνση της εικόνας ερημοποίησης των αγροτικών περιοχών, υπογράμμισε η κ. Τζήκα.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένα είναι τα παιδιά, που ουσιαστικά είναι οι πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ και προετοιμάζονται για να παρουσιάσουν στην πλατεία του χωριού μπροστά σε κοινό τα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια, τόνισε η κ. Τζήκα και πρόσθεσε ότι απευθύνεται, πέρα από τους Λιβαδεριώτες παππούδες και γιαγιάδες, πρόσκληση προς όλους και όλες που θέλουν να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες.

Οι αφηγήσεις θα καταγραφούν με κάμερα με σκοπό τη συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού για μια ταινία με θέμα τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Παιχνιδιού διοργανώνεται στις 5 Αυγούστου στο Λιβαδερό Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία του χωριού και όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή για την αφήγηση ιστορίας μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του SISTRON.

Η Χρυσή Τζήκα με τον σύζυγό της Γιώργο Τσιώνα εξέδωσε το 2010 το βιβλίο «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς». Το 2019 ίδρυσαν το SISTRON – Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού με βασικό του στόχο την προώθηση και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού και λαϊκού παιχνιδιού ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η έδρα του SISTRON (ΣΕΙΣΤΡΟΝ – η κουδουνίστρα των αρχαίων χρόνων) και το Μόνιμο Μουσείο του είναι στο Λιβαδερό Κοζάνης και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Δεινοσαύρων και Μουσείο Μαμούθ, φιλοξενείται έκθεσή του από το 2010.