Παρίσι: Νέες επεισοδιακές διαδηλώσεις και ταραχές
400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη 6/4 στη Γαλλία, 11η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα όλο και πιο τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εκτελεστική εξουσία.
Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι δίπλα σε μια μπρασερί της Αριστεράς Όχθης που επισκέπτεται συχνά ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της 11ης ημέρας πανεθνικών διαμαρτυριών ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προώθησε ο Γάλλος Πρόεδρος παρά τη ευρεία αντίθεση.
To εστιατόριο “La Rotonde”, του οποίου η τέντα κάηκε για λίγο καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και μπογιές στην αστυνομία, είναι πολύ γνωστό στη Γαλλία καθώς εκεί ο Μακρόν οργάνωσε ένα εορταστικό δείπνο μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.
Anti-pension reform protesters attacked the La Rotonde bistro in Paris, known as a favorite of President Emmanuel Macron, as tensions escalated during a heavily policed street demonstration pic.twitter.com/FogOCVbAFL
— Reuters (@Reuters) April 6, 2023
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο της Blackrock στο Παρίσι, τραγουδώντας: ”είμαστε εδώ! Ακόμα κι αν δεν αρέσει στον Μακρόν, είμαστε εδώ!”. Καπνός υψώθηκε στη μέση των πολυτελών κεντρικών γραφείων της αμερικανικής πολυεθνική εταιρεία επενδύσεων.
#FRANCE: protesters have occupied the Blackrock office in Paris, singing “we’re here! Even if Macron doesn’t like it we are here!”. Smoke rising in the middle of the luxurious #Blackrock headquarters. pic.twitter.com/toYGs3Lsyt
— Russian Market (@runews) April 6, 2023
Οι διαμαρτυρίες από τον Ιανουάριο έχουν συγκεντρώσει τεράστια πλήθη ενάντια στη μεταρρύθμιση του Μακρόν, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και στην απόφαση της κυβέρνησης να την προωθήσει στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία. Όμως, μια πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία.
«Αν ο ρόλος ενός προέδρου της δημοκρατίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με την κοινή γνώμη, δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές», είπε η πηγή. «Το να είσαι πρόεδρος σημαίνει να κάνεις επιλογές που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς σε μια δεδομένη χρονική στιγμή».
Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές είπαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η κατάργηση της νομοθεσίας, μια επιλογή που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.
Καταλυτική ημερομηνία θα είναι η 14η Απριλίου, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εκδώσει την ετυμηγορία του για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις. Συνταγματικοί ειδικοί λένε ότι το συμβούλιο είναι απίθανο να καταργήσει τη νομοθεσία, κάτι που ενδεχομένως αποδυναμώσει τις διαδηλώσεις.
″Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… Είναι ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων”, δήλωσε η Μπινέ του CGT.
Πηγή: huffingtonpost.gr