ΖΩΗ

Παράπλευρο «θύμα» της COVID-19 ο παιδικός ύπνος

Oι ακατάστατες ώρες ύπνου, ο μακροχρόνιος εγκλεισμός και το άγχος έχουν επηρεάσει σοβαρά τις συνήθειες των ανηλίκων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σοβαρές επιπτώσεις στον παιδικό ύπνο προκαλεί η κρίση της COVID-19, με το άγχος και την αλλαγή της σχολικής ρουτίνας να οδηγούν σε διαταραχές, σύμφωνα με ειδικούς που αναφέρθηκαν στο φαινόμενο, στην εφημερίδα The Guardian.

Η κλινική ύπνου Millpond, στο Λονδίνο, ανέφερε αύξηση της τάξεως του 30% σε γονείς οι οποίοι ζητούν συμβουλές για τις συνήθειες στον ύπνο των παιδιών τους –από πέντε έως 13 ετών– σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018-19. Οι περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή τα παιδιά τους ξενυχτούν περισσότερο και ξυπνούν αργότερα το πρωί.

«Εχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση παιδιών έξι έως οκτώ ετών που αναφέρουν ότι το άγχος που νιώθουν επηρεάζει τον ύπνο τους. Οι γονείς, από την πλευρά τους, δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να ελέγξουν τις συνήθειες ύπνου των εφήβων, καθώς είναι δύσκολο να επιβληθεί πειθαρχία ύπνου όταν δεν έχουν να πάνε στο σχολείο την επόμενη ημέρα», λέει η ιδρυτής της κλινικής, Μάντι Γκέρνι.

Ξενύχτια σε οθόνες

Ερευνα μεταξύ 2.700 οικογενειών, τον περασμένο Απρίλιο, προσέφερε μια αρχική εικόνα των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη διαταραχή του ύπνου των παιδιών εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, 70% των παιδιών κάτω των 16 ετών πέφτουν αργότερα για ύπνο, ενώ 57% ξυπνούν πολύ αργότερα από τη συνηθισμένη τους ώρα. Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι έχουν γίνει ακόμη πιο εξαρτημένοι από τα τεχνολογικά μέσα, με 74% των γονέων να αναφέρουν ότι τα παιδιά τους έχουν αυξήσει τις ώρες που βρίσκονται καθισμένα μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών.

Τον Μάιο, ερευνητές του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας είχαν επηρεάσει σημαντικά τις συνήθειες ύπνου των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών. Δήλωναν ότι κοιμούνταν λιγότερες ώρες σε σχέση με το διάστημα πριν από την καραντίνα, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ενηλίκων άνω των 33 ετών δήλωνε το ίδιο.

«Η επιδημία της COVID-19 επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο. Οι έφηβοι υποχρεώνονται από τους κοινωνικούς κανόνες σε έναν κύκλο ύπνου που δεν ταιριάζει στον βιολογικό ρυθμό τους. Θέλουν, συνήθως, να ξενυχτούν και να ξυπνούν αργά, αλλά η σχολική καθημερινότητα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Η καραντίνα της πανδημίας, ωστόσο, άλλαξε τα πράγματα, αλλοιώνοντας τη ρουτίνα τους. Η καλύτερη λύση για την ψυχική τους υγεία είναι η τήρηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας ύπνου, η οποία θα θυμίζει εκείνη του σχολείου», σημειώνει ο παιδίατρος δρ Μάικλ Φάρκαρ.