Πάνω από… 200.000 κιλά βασιλόπιτας για φέτος στο νόμο Θεσσαλονίκης
Περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας θα ετοιμάσουν οι αρτοποιοί και 200.000 οι ζαχαροπλάστες.
Στα κισσέ των τραπεζών για να ρυθμίσουν τις οφειλές της χρονιάς, συνοστίζονταν τις τελευταίες ώρες πριν την έλευση των Χριστουγέννων οι Θεσσαλονικείς, έχοντας ωστόσο εξασφαλίσει τις προηγούμενες ημέρες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες αγορές για το “στρώσιμο” του εορταστικού τραπεζιού.
Όπως επισήμαναν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι της αγοράς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές των προϊόντων για ένα πλήρες εορταστικό τραπέζι, δεν εμφανίζουν διαφοροποίηση (παραμένουν στα επίπεδα του 2013), υπάρχει επάρκεια αγαθών και οι “πρωταγωνιστές” είναι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ο κόκορας (ελληνικό έθιμο) και φυσικά οι σαλάτες και τα φρούτα. Μάλιστα, αμφότεροι δήλωσαν ότι και φέτος οι καταναλωτές παρέμειναν πιστοί στη συνήθεια που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και έτσι πραγματοποίησαν τις αγορές τους, αφού πρώτα έκαναν εκτεταμένη έρευνα αγοράς. Στα θετικά της αγοράς φέτος, οι εκπρόσωποί της προσμετρούν το γεγονός ότι οι καταναλωτές πλέον “ψηφίζουν” περισσότερο ελληνικά έναντι προηγούμενων χρόνων, αλλά και ποιότητα, έστω και εάν χρειαστεί να αγοράσουν μικρότερη ποσότητα.
200.000 κιλά βασιλόπιτας θα ετοιμάσουν μόνο ζαχαροπλάστες του Νομού
“Υπάρχει επισκεψιμότητα, αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερα”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), τονίζοντας ότι “η καλύτερη ημέρα για την αγορά είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και η δεύτερη καλύτερη αυτή των Χριστουγέννων”.
Διατηρώντας την αισιοδοξία του για τις επόμενες ημέρες, ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι “η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει έναντι του 2018 και έτσι δεν βλέπουμε τεράστιες διαφορές συγκριτικά με τις περσινές καταναλωτικές τους δυνάμεις και συνήθειες”, προσθέτοντας ότι “οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, που ναι μεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ουσιαστικά θα περάσουν στο λαό το 2020. Έτσι υπάρχει μεν αισιοδοξία στον κόσμο, το κλίμα είναι θετικό, ωστόσο η αγοραστική δύναμη των Θεσσαλονικέων παραμένει ισχνή”.
Αναφερόμενος στις τιμές στα ζαχαροπλαστεία του νομού Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε, ότι τα μελομακάρονα πωλούνται προς 10-14 ευρώ/κιλό, οι κουραμπιέδες προς 10-14 ευρώ/κιλό και η βασιλόπιτα (απλή) προς 10.14 ευρώ/κιλό. “Οι τιμές είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια της κρίσης και οι ζαχαροπλάστες πραγματικά φροντίζουν για αυτό προκειμένου να “γλυκάνουν” το εορταστικό τραπέζι με φρέσκο και ποιοτικό προϊόν”. Όπως είπε, τα 170 μέλη της συντεχνίας, όπως και τα περισσότερα από 400 ζαχαροπλαστεία στον νομό Θεσσαλονίκης θα διαθέσουν στην αγορά πάνω από 200.000 κιλά βασιλόπιτας.
Περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας θα ετοιμάσουν και οι αρτοποιοί
Περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας αναμένεται να ετοιμάσουν τα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, με την τιμή τους να κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα την τελευταία πενταετία, δηλαδή στα 11-14 ευρώ/κιλό και παρά τη σημαντική αύξηση στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως, παρά τα “δυσβάσταχτα κόστη της ενέργειας, της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που καλούμαστε να καταβάλλουμε οι αρτοποιοί”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια. Σε ό,τι αφορά τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η ίδια σημείωσε ότι η τιμή τους ανά κιλό στα αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης κυμαίνονται σε 10-13 ευρώ/κιλό και 11-14 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.
Διατηρώντας την αισιοδοξία της για τις επόμενες ημέρες, η κ. Κουκουμέρια, σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής η κίνηση στα αρτοποιεία «δεν θυμίζει σε τίποτα Δεκέμβριο. Είναι υποτονική και αυτή είναι η αλήθεια. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, παρά μόνο να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και αυτό το καταφέρνει με ζόρι”. “Ο ΦΠΑ στο ψωμί είναι στο 6% στο εξωτερικό και εδώ παραμένει στο 13%” και πρόσθεσε: “παρακαλάμε να έχουμε δουλειά και παρόλο που προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να μην το βάλουμε κάτω, δυστυχώς φέτος είναι πιο δύσκολα από πέρυσι”.
Μεταξύ άλλων, η ίδια, προέτρεψε εκ νέου τους καταναλωτές να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».