Ο φακός του Karim Amr και η μεγαλειώδης μοναξιά της ερήμου
Επιζητώντας να εξελίξει μια μοναδική καλλιτεχνική γλώσσα μακριά από τις τυπικές ταξιδιωτικές φωτογραφίες, ο Karim Amr διαποτίζει τα έργα του με ένα πνεύμα που αναδεικνύει την αχανή μοναξιά του τοπίου στην έρημο.
Επιλέγοντας μια μοναχική φιγούρα, ένα δέντρο ή το φεγγάρι στον ουρανό, ο Αιγύπτιος φωτογράφος θυμίζει στον θεατή τη γαλήνια μοναξιά της ερήμου: τρεις πυραμίδες στην Γκίζα αναδύονται από τον θαμπό ορίζοντα, σαν σωρός στον χώρο πίσω από μια μικρή ομάδα ταξιδιωτών στο μακρινό προσκήνιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τελευταίες ανάσες των ατμομηχανών
Μέσα από τη φωτογραφική τέχνη του, ο Karim Amr μεταφράζει το τοπίο της ερήμου στην Αίγυπτο σε μια ατμοσφαιρική αφαίρεση. Η παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών ήρθε την κατάλληλη στιγμή καθώς συμπίπτει με την έκθεση «Συναντώντας τον “Μικρό Πρίγκηπα”» στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σελίδες από το πρωτότυπο και σκίτσα του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί, του οποίου η ζωή διαμορφώθηκε εν πολλοίς από τον χρόνο που πέρασε στην αφρικανική έρημο· «Αυτό είναι το πιο όμορφο και πιο θλιμμένο τοπίο στον κόσμο» σημείωνε ο Γάλλος συγγραφέας. Η αναπαράσταση του τοπίου της ερήμου μέσα από τον φακό του Karim Amr μας οδηγεί σε παραλληλισμούς με τα σκίτσα του Σαιντ-Εξιπερί που χαρακτηρίζονται από ελάχιστες γραμμές και άδειο χώρο.