Ο τρόπος της Ισπανίας για χαλάρωση χωρίς social media
Όταν πέφτει ο ήλιος στην ισπανική πόλη Αλγάρ, οι άνθρωποι μαζεύονται σε καρέκλες έξω από τα κατώφλια τους για να συναντήσουν φίλους και συγγενείς.
Στο παρελθόν, οι άνθρωποι απολάμβαναν αυτές τις «υπαίθριες συνομιλίες» μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς στα χωράφια για να δροσιστούν τα ζεστά βράδια, καθώς δεν είχαν κλιματισμό.
Αυτές οι συγκεντρώσεις έγιναν παράδοση και πολλοί κάτοικοι της πόλης θα χρησιμοποιούσαν τις ίδιες καρέκλες για χρόνια, μερικές από τις οποίες είναι πλέον άνω των 50 ετών.
Τα τελευταία χρόνια, η παράδοση φθίνει καθώς οι άνθρωποι απορροφώνται όλο και περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν μείνει σπίτι λόγω της πανδημίας.
«Εδώ είναι σίγουρο ότι έχει διατηρηθεί η παράδοση», λέει στο BBC o δήμαρχος της πόλης Χοσέ Κάρλος Σάντσεθ. «Μετά τις 8 το απόγευμα θα δεις σίγουρα τον κόσμο στα σοκάκια να συζητάει. Ζητάμε να αναγνωριστούμε ως μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς από την Unesco, γιατί συνεχίσαμε αυτήν την παράδοση», προσθέτει.
«Δεν θέλουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καταστρέψουν αυτήν την παράδοση», τονίζει. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία μεταξύ συγγενών και φίλων μέσα στην πόλη και όχι πίσω από μια οθόνη».
«Θυμάμαι αυτήν την παράδοση από τότε που ήμουν μικρός», λέει ο Φρανθίσκο κάτοικος της πόλης. «Αυτήν την καρέκλα την έχουμε 50 χρόνια από τότε που την χρησιμοποιούσε η μητέρα μου», προσθέτει. Ο ίδιος είναι τεχνίτης και φτιάχνει καρέκλες.
Ελπίζοντας να μοιραστούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο, να ανακτήσουν τις ρίζες τους και τελικά να αναγνωριστούν από την Unesco οι υπαίθριες συναθροίσεις, πολλοί ενθαρρύνουν άλλους να επιστρέψουν στους δρόμους και να επιστρέψουν ξανά στην προσωπική συναναστροφή.
Το Αλγάρ βρίσκεται στην Ανδαλουσία, στην επαρχία του Κάντιθ, σε υψόμετρο 212 μέτρων. Έχει περίπου 1600 κατοίκους. Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τη γεωργία και τα βοοειδή, τα προϊόντα δέρματος και ξύλου και τον αγροτικό τουρισμό. Υπάρχει επίσης ένα τυροκομείο που φτιάχνει φρέσκο κατσικίσιο τυρί.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC