ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Τραμπ, η μεγαλύτερη πηγή fake news για τον κοροναϊό»

Οι ψευδείς ειδήσεις «εξαπλώνονται πιο γρήγορα και από τον ιό»

Ως τη μεγαλύτερη πηγή παραπληροφόρησης υποδεικνύει τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ύστερα από ανάλυση 38 εκατομμυρίων άρθρων, σχετικών με την πανδημία στην αγγλική γλώσσα, που συλλέχθηκαν από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως η μεγαλύτερη πηγή του λεγόμενου «infodemic», ψευδών δηλαδή ειδήσεων που «εξαπλώνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τον ιό».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι αναφορές του αμερικανού Προέδρου αποτελούσαν σχεδόν το 38% της συνολικής παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται σχετικά με την παραπληροφόρηση σε παραδοσιακά και νέας τεχνολογίας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού,

Η Σάρα Εβανέγκα, διευθύντρια του προγράμματος Cornell Alliance for Science, που ήταν και η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε έκπληκτη για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid» τονίζοντας πως «αυτό είναι ανησυχητικό γιατί έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Οι επιστήμονες εντόπισαν έντεκα διαφορετικά θέματα παραπληροφόρησης ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Μία από αυτές είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Ιανουάριο, και ανέφερε πως η πανδημία κατασκευάστηκε από τους Δημοκρατικούς για να συμπέσει χρονικά με τη δίκη του Τραμπ ενώ σύμφωνα με άλλη ψευδή θεωρία τα πρώτα κρούσματα στην Γουχάν μεταδόθηκαν από άτομα που έφαγαν σούπα νυχτερίδας.

Πάντως, όπως αναφέρει η έρευνα, το πιο «δημοφιλές» θέμα παραπληροφόρησης ήταν οι «θαυματουργές θεραπείες», συμπεριλαμβανομένης της χλωροκίνης που προώθησε με θέρμη και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον η έρευνα αναφέρει πως πάνω από 38 εκατομμύρια άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου – 26 Μαΐου 2020, περίπου το 3%, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο άρθρα περιείχε ψευδείς ειδήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόπειρα των ερευνητών να εντοπίσουν και να τις κατηγοριοποιήσουν παρακολουθώντας ταυτόχρονα τον ρυθμό των αναδημοσιεύσεών τους στα ΜΜΕ.

Στις 24 Απριλίου, μία ημέρα μετά την πρόταση του Τραμπ πως τα απολυμαντικά και το υπεριώδες φως θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον Covid-19, δημοσιεύθηκαν περισσότερα από 30.000 άρθρα στην κατηγορία «θαυματουργές θεραπείες», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα έφταναν τις 10.000.

Ο αμερικανός πρόεδρος συνέβαλλε σημαντικά σε αυτή την αύξηση, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές του Cornell δήλωσαν πως ανέμεναν να βρουν περισσότερες αναφορές για θεωρίες συνωμοσίας παρά τόσα άρθρα που αφορούσαν τον κ. Τραμπ.

Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι πως όπως αναφέρει και ο Τζόσουα Σάρφστιν, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg  «Η παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα πάντε τόσο καλά όπως άλλες χώρες στην καταπολέμησή της».