ΕΛΛΑΔΑ

Ο τζίρος των Χριστουγέννων τελευταία ελπίδα των εμπόρων

Η διάσωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου αποτελεί πλέον έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς, με την τροπή που παίρνουν πλέον τα πράγματα με την πανδημία, το ζητούμενο σε οικονομικό επίπεδο είναι να συγκρατηθεί η ύφεση όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον στόχο που έχει τεθεί για φέτος, δηλαδή στο -8% έως -9%.

Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν στο ότι ο Δεκέμβριος, ύστερα από τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων, θα είναι καλύτερος και από πλευράς υγειονομικών συνθηκών και από πλευράς διαθέσιμης ρευστότητας. Προκειμένου να κερδηθεί αυτό το διπλό στοίχημα, προγραμματίζεται πολλά από τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση να υλοποιηθούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ώστε να πέσει μαζεμένο χρήμα στην αγορά. Μέσα σε ένα 10ήμερο ή 15νθήμερο θα καταβληθεί η επιδότηση των στεγαστικών δανείων για όσους έκαναν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Η επιδότηση μάλιστα εξετάζεται να ισχύσει αναδρομικά και να καλύψει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων από τον Οκτώβριο και μετά, ώστε να είναι και περισσότερα τα χρήματα που θα δοθούν στους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, θα πέσει στην αγορά η 4η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής –η οποία θα είναι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50% για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων–, το νέο επίδομα θέρμανσης, τα αναδρομικά των κληρονόμων (υπολογίζονται σε περίπου 170.000) αλλά και οι αναδρομικές από τον Οκτώβριο του 2019 αυξήσεις των συνταξιούχων που αποχώρησαν από την αγορά εργασίας μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας. Αν ληφθούν υπόψη και τα χρήματα που θα δοθούν για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, τόσο σε μισθωτούς όσο και σε αυτοαπασχολουμένους, εξαιτίας της μετάταξης πολλών περιοχών της χώρας στην κατηγορία 4, τα κεφάλαια που θα πέσουν σωρευτικά στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προσεγγίσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Εφόσον οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας είναι τέτοιες στις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να επιτρέψουν την κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, εκτιμάται ότι με αυτές τις ενέσεις ρευστότητας θα καταστεί εφικτό να συγκρατηθεί η ύφεση κατά το τέταρτο κρίσιμο τρίμηνο της χρονιάς. 

Θάνος Τσίρος – kathimerini.gr