Ο «συναγερμός» του «Oruc Reis» και οι εύλογοι συνειρμοί
Συναγερμός σήμανε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» κινήθηκε εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX, με δυτικές πορείες και βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR και μάλιστα ανήμερα της επετείου της κορύφωσης της κρίσης των Ιμίων.
Το «Oruc Reis» βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία, εντός της ΑΟΖ της κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τελικά κινήθηκε δυτικότερα, με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», να σπεύδει στο σημείο.
Ωστόσο αργότερα -σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ- το τουρκικό σκάφος κινήθηκε ανατολικότερα, εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτή η κίνηση του «Oruc Reis» -παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κύκλων του ΥΠΕΘΑ- δημιουργεί εύλογους συνειρμούς για νέα κίνηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα στις διεθνείς πιέσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με Τούρκους αξιωματούχους, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τα σχέδια της, κινούμενη δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.
Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας φέρεται να είναι έτοιμο να εκδόσει τις σχετικές άδειες προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, ενώ τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως τα σεισμογραφικά σκάφη «Oruc Reis» και «Barbaros» είναι έτοιμα για νέες αποστολές.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι φορές που η Άγκυρα επιλέγει αυτές τις ημέρες -διαχρονικά- ώστε να προβάλλει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μετά την κρίση των Ιμίων.
Το 2018 είχε επιχειρηθεί παρεμπόδιση της ρίψης στεφάνου στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Π.Ν., μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο και έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την ελληνική κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο της συντριβής.
Την ίδια ώρα και το 2017 είχαμε απόπειρα πρόκλησης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν πυραυλάκατος και δύο συνοδευτικές λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν τα Ίμια παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ποιο είναι το πλοίο «Oruc Reis»
Το «Oruc Reis» ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Ερευνών (MTA) της Τουρκίας, ένα ινστιτούτο του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και από το 2017 όταν και τέθηκε σε υπηρεσία «οργώνει» την Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες, πολλές φορές κινούμενο προκλητικά και παράνομα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 2012 και καθελκύστηκε το 2015 στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το σκάφος έχει μήκος 87 μέτρα, πλάτος 23 μέτρα, βύθισμα 6 μέτρα και χωρητικότητα 4.867 τόνους. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 17 κόμβων, ενώ το πλήρωμα του αποτελείται από 27 άτομα και το επιστημονικό προσωπικό επί του σκάφους είναι 28 άτομα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, το πλοίο είναι ικανό να εκτελεί γεωφυσική έρευνα και 3D δειγματοληψία στον πυθμένα σε βάθος μέχρι 20.000 m (66.000 ft), διαθέτει ένα υποβρύχιο όχημα (ROV) που λειτουργεί με τηλεχειρισμό και μπορεί να πραγματοποιεί παρατηρήσεις και δειγματοληψία σε βάθος έως 1.500 m (4.900 ft). Τέλος, διαθέτει ελικοδρόμιο για απονηώσεις και προσνηώσεις ελικοπτέρων βάρους έως 12 τόνων.
Του Γιώργου Φωκιανού-naftemporiki.gr