Ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων θα κρίνει τα νέα μέτρα- Τι εξετάζεται
Με την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφει η χώρα, την διασπορά των νέων μεταλλάξεων του ιού στην κοινότητα και το «αργό βάδισμα» των εμβολιασμών, ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο ανακοίνωσης αύριο νέων, πιο αυστηρών μέτρων.
Το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει εάν παρθούν τελικά νέα μέτρα, είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. «Το σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα», εξήγησε, διευκρινίζοντας επίσης πως το όριο στον αριθμό των κρουσμάτων που κρίνει το εύρος των μέτρων δεν αποφασίζεται από την κυβέρνηση αλλά τους ειδικούς.
«Αφού πάρουμε τις αποφάσεις από την εισήγηση των ειδικών θα πάρουμε και τις αποφάσεις μας», είπε ο Χρήστος Ταραντίλης προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.
«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν από, όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα. Αν θέλετε κιόλας την δική μου εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο, έχει δείξει ότι συνήθως τα δεδομένα αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το κατά πόσο είναι πιθανό ένα lockdown τύπου Μαρτίου.
Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες σενάρια αυστηροποίησης των μέτρων, με μερίδα της επιστημονικής κοινότητα να μην αποκλείει την επιβολή ενός ολικού lockdown- επιλογή που, ωστόσο, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην παρούσα φάση με τους ειδικούς να εξετάζουν μικρότερες αλλά αυστηρές παρεμβάσεις για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 18:00, το κλείσιμο κάποιων σχολικών βαθμίδων και η επιστροφή της αγοράς στο click away.
Αν φαίνεται να συμφωνούν σε κάτι οι ειδικοί είναι στην άμεση λήψη μέτρων. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύστησε σε όλους αυξημένη επαγρύπνηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα ειδικά στην Αθήνα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή το επόμενο 48ωρο, ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, αλλά και για το Λασίθι. Στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό και 123% στη Δυτική Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών ατόμων είναι άνω των 40 ετών. Για τις νοσηλείες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού η οποία είναι συνδυασμός μεταλλάξεων, συμπληρώνοντας ότι αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη.
«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί»
Σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τα χαρακτήρισε «καταστροφικά».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας σημείωσε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό». Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης χαρακτήρισε χθες «ημίμετρο» αυτή την επιλογή, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν το απέκλεισε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στην Αττική, λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα, αλλά και του μεγάλου κόστους τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κ. Σύψας εξήγησε πως όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν αλλά δεν μπορεί να προκαταβάλει αποφάσεις, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων.
Όπως είπε, το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
«Τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», πρόσθεσε τονίζοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας». Προειδοποίησε μάλιστα πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
Έντονα θετικός στο κλείσιμο των σχολείων εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο να το δούμε. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε», δήλωσε.
«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.
«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Φεβρουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου, οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε», είπε.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, κι είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
Καθησυχασμός στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη τα δύο τελευταία 24ωρα ανάγκασε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να καλέσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, Πέμπτη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και φορείς της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για να μην έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με το πρόβλημα που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο.
«Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανή νέα διασπορά και πιθανούς νέους κινδύνους».
Πηγή: naftemporiki.gr