Ο ξεχασμένος «πατέρας» της τηλεόρασης
Ο Τζον Λόγκι Μπερντ (John Logie Baird, 14 Αυγούστου 1888 – 14 Ιουνίου 1946) ήταν Σκωτσέζος μηχανικός, ο πρώτος στην ιστορία που κατόρθωσε να αναμεταδόσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης.
Ο Σκωτσέζος πρωτοπόρος της τηλεόρασης
Γεννημένος στο Χέλενσμπεργκ, στη δυτική ακτή της Σκωτίας στις 14 Αυγούστου 1888, ο Baird αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως, έδειξε από νωρίς σημάδια εφευρετικότητας, όταν ένωσε έφτιαξε μία τηλεφωνική γραμμή για να ενώσει το υπνοδωμάτιό του με εκείνα των φίλων του, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Οι σπουδές του στο Glasgow and West of Scotland Technical College διεκόπησαν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφότου απορρίφθηκε ως ακατάλληλος από το στρατό, δούλεψε ως μηχανικός στην Clyde Valley Electrical Power Company.
Μετά το τέλος του πολέμου, μετακόμισε στην νότιο ακτή της Αγγλίας, όπου και αφοσιώθηκε στη δημιουργία της τηλεόρασης, κάτι που τα χρόνια εκείνα «πολεμούσαν» πολλοί επιστήμονες και μηχανικοί.
Το 1924 κατάφερε να μεταδώσει μία εικόνα που τρεμοέπαιζε σε μικρή απόσταση. Και στις 26 Ιανουαρίου 1926 έκανε την πρώτη επίδειξη μίας πραγματικής τηλεόρασης, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώπιον 50 επιστημόνων, σε μία σοφίτα στο κεντρικό Λονδίνο.
Το 1927 η τηλεόρασή του εξέπεμψε σε 438 μίλια τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Λονδίνου και Γλασκόβης και το 1928 η εταιρεία του, Baird Television Development Company (BTDC), κατάφερε την πρώτη υπερατλαντική εκπομπή μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης και την πρώτη εκπομπή σε ένα πλοίο, που βρισκόταν στη μέση του Ατλαντικού.
«Μία πιθανή κοινωνική απειλή πρώτου μεγέθους!», είπε ο σερ John Reith , ο πρώτος γενικός διευθυντής του BBC, περιγράφοντας την εφεύρεση του John Logie Baird. Και παρομοίασε την επίδραση που θα είχε το νέο –τότε- μέσο στην κοινωνία με εκείνη «της ευλογιάς, της βουβωνικής πανώλης και του Μαύρου Θανάτου».
Σήμερα, δισεκατομμύρια τηλεθεατές μάλλον θα διαφωνούσαν.