ΕΛΛΑΔΑ

Ο μήνας που εξαφανίστηκε ο τουρισμός από την Ελλάδα

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν στα 613,7 εκατ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και 2,5 δισ. ευρώ το 2018

Κατακόρυφη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, από 1,56 δισ. ευρώ τον Μάιο του προηγούμενου έτους, σε μόλις 13 εκατ. τον Μάιο του 2020, κατέγραψαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καταδεικνύοντας το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος του τουρισμού την περίοδο της πανδημίας.

Η επέλαση του ιού καθώς και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εξακολουθούσαν να ισχύουν τον Μάιο, οδήγησαν σε συρρίκνωση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, που σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι τουριστικές αφίξεις και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 97,7% και 99,2%, αντιστοίχως. Παράλληλα, μείωση κατά 98,2% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές, ενώ πτώση κατά 20,6% καταγράφηκε και στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.

Από την άλλη, λίγο βελτιωμένη είναι η εικόνα των ταξιδιωτικών εσόδων το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, φέτος οι εισπράξεις κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μειώθηκαν σε 613,7 εκατ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ το 2019 και 2,5 δισ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο του 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 914 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 270 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2019, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία μερικώς αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στα ισοζύγια αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων (π.χ. εισοδήματα από εργασία, άμεσες επενδύσεις). Από την άλλη, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε σημαντικά (σε -1,2 δισ. ευρώ, από -2,3 δισ. ευρώ) δεδομένου ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Οπως σχολιάζει η ΤτΕ, η μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, στην οποία συνέβαλε και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) μειώθηκαν κατά 18,7% σε τρέχουσες τιμές (18,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 27,8% (27,1% σε σταθερές τιμές).

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΤτΕ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε σημαντικά, πρωτίστως λόγω της συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, το οποίο σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 97,7% και 99,2%, αντιστοίχως.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, οπότε διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά το ήμισυ λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών καθώς και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5%, αντιστοίχως. Οσον αφορά το ισοζύγιο μεταφορών, το πλεόνασμά του περιορίστηκε κατά 20,4%. Επίσης, περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές. Οπως σχολιάζει η ΤτΕ, οι εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντιστοίχως. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές (3,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,6% (11,1% σε σταθερές τιμές).