ΤΕΧΝΕΣ

Ο μάστορας του τηλεοπτικού τρόμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλοί -και μάλλον όχι άδικα- παρομοιάζουν το Netflix και τη σύγχρονη διαδικτυακή τηλεόραση γενικότερα, με φάμπρικα, εξαιτίας των ρυθμών με τους οποίους καταφέρνει να παρουσιάζει καινούριο υλικό, δίχως πάντως να διεκδικεί ταυτόχρονα και δάφνες πρωτοτυπίας.

Ναι, οι σειρές του Netflix μοιάζουν μεταξύ τους, σε ένα βαθμό και διότι τις φτιάχνουν οι… ίδιοι άνθρωποι.

Ένας από αυτούς είναι ο Μάικ Φλάναγκαν, ο οποίος από το 2018 έχει δημιουργήσει τρεις επιτυχημένες μίνι σειρές για την πλατφόρμα, ενώ έχει και δύο ακόμα στα σκαριά. Ειδικευμένος από νωρίς στην καριέρα του στο σύμπαν των θρίλερ και του τρόμου, με φιλμ όπως τα «Absentia» και «Oculus», ο Αμερικανός σκηνοθέτης είναι πραγματικός μάστορας στην δημιουργία της σκοτεινής, απειλητικής ατμόσφαιρας, όπου τοποθετεί τους ήρωές του.

Το έκανε στους «Δαίμονες του Χιλ Χάουζ», όπου πήρε τον κλασικό μύθο του στοιχειωμένου σπιτιού και τον μετέτρεψε σε μια καθηλωτική οικογενειακή ιστορία που εκτυλίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους· το επανέλαβε και στο ανεπίσημο σίκουελ, τους «Δαίμονες της Επαυλης Μπλάι» όπου μια Αμερικανή νταντά αναλαμβάνει να δουλέψει σε ένα μυστηριώδες αγγλικό αρχοντικό στη μέση του πουθενά. Και οι δύο σειρές, εκτός από ατμόσφαιρα, διαθέτουν υποδειγματικό ρυθμό, ενώ σπάνια ποντάρουν σε φθηνά τεχνάσματα προκειμένου να τρομάξουν «με το ζόρι» τον θεατή.

Η τρίτη δημιουργία του Φλάναγκαν, το «Midnight Mass» των επτά μονόωρων επεισοδίων, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στην πλατφόρμα και είναι ίσως η κορυφαία όλων. Εκεί φεύγουμε πια από τα στοιχειωμένα σπίτια και πάμε σε ένα μικροσκοπικό νησάκι, κάπου ανοιχτά των ακτών των Η.Π.Α., όπου ένας καινούριος ιερέας μαζί με έναν πρώην κατάδικο, θα έρθουν να ταράξουν τα ήρεμα νερά της κλειστής κοινότητας.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η πέμπτη «παραγγελία» του Netflix -το επίσης δικό του «Midnight Club» είναι σχεδόν έτοιμο- αντλεί έμπνευση από την διάσημη νουβέλα «Η Πτώση του Οίκου των Ασερ» του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Στην πραγματικότητα, η νέα σειρά θα βασιστεί σε αρκετές από τις ιστορίες του κλασικού συγγραφέα του γοτθικού ιδιώματος, ενώ ο Φλάναγκαν θα αναλάβει ξανά το σκηνοθετικό τιμόνι. Αν πάντως παρομοιάσουμε το Netflix όντως με εργοστάσιο, τότε εκείνος είναι από τις πιο καλολαδωμένες μηχανές του.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ-moneyreview.gr