ΤΕΧΝΕΣ

«Ο κόσμος που ζω… ο κόσμος που είμαι»

«Ο κόσμος που ζω… ο κόσμος που είμαι»

Έργα ενηλίκων με νοητική αναπηρία ή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Ο κόσμος που ζω… ο κόσμος που είμαι», παρουσιάζονται σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο διαγωνισμός και η έκθεση φωτογραφίας διοργανώνονται από το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art» (iRoDi), που ως θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ως μονάδα Υποστήριξης της Κοινωνικής Συμπερίληψης μέσω της Τέχνης του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης Ατόμων με Δυσκολίες Μάθησης και Προσαρμογής (ΕκΚοιΣ), του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, προχώρησε στις συγκεκριμένες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Down Ελλάδος και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και προσφέρει μια ευκαιρία για έκφραση της δημιουργικότητας των αναπήρων μέσω της Τέχνης.

Στην έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 6 Μαΐου στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Από την ανεξαρτησία στην αλληλεξάρτηση: μια νέα οπτική», παρουσιάζονται 32 έργα. Με την ευκαιρία των εγκαινίων, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού φωτογραφίας αποτελείται από τους: Θοδωρή Νικολάου – φωτογράφο και δημοσιογράφο, Νίκο Νικόπουλο – φωτογράφο, δάσκαλο φωτογραφίας, Άννα Χ. Παπαχρήστου – ψυχολόγο και Κατερίνα Σαράντη – φωτογράφο και Θάνο Σταυρόπουλο διοργανωτή πολιτιστικών Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη» αποτελεί πλέον Μονάδα του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης Ατόμων με Δυσκολίες Μάθησης και Προσαρμογής (ΕκΚοιΣ). Συγκεκριμένα, μια από τις μονάδες του εργαστηρίου είναι η Μονάδα Υποστήριξης της Κοινωνικής Συμπερίληψης μέσω της Τέχνης, με κύριο άξονα το Φεστιβάλ και αντικείμενα: 1) την τέχνη ως μέσο έκφρασης, δημιουργίας και κοινωνικής συμπερίληψης, 2) τον εθελοντισμό, ως διαδικασία αλληλοαποδοχής μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρίες και 3) τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ως πεδίο δράσεων για την προαγωγή της κοινωνικής συμπερίληψης.

Η υπεύθυνη του Φεστιβάλ καθηγήτρια (Ειδικής Αγωγής) Λευκοθέα Καρτασίδου και ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιωάννης Αγαλιώτης αξιοποιούν την πλούσια παρακαταθήκη του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της προαγωγής των στόχων του ΕκΚοιΣ που αναφέρονται στην αλληλοαποδοχή, στη συνεργασία, στην από κοινού προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.