Ο καιρός επηρεάζει περισσότερο τη συμπεριφορά μας και λιγότερο τον ιό
Ο ψυχρός καιρός συμβαδίζει σε έναν βαθμό με την αύξηση των κρυοσμάτων.
Την επιρροή των καιρικών συνθηκών στην εξάπλωση του κορωνοϊού ανά την Υφήλιο εξετάζει γράφημα του περιοδικού Economist με βάση τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και εντοπίζει ότι ο ψυχρός καιρός σε έναν βαθμό συμβαδίζει με την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως καταγράφει το έγκυρο περιοδικό, ύστερα από ένα καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξάνονται ραγδαία τώρα που ο καιρός κρυώνει. Μόνο την περασμένη εβδομάδα η Γηραιά Ήπειρος θρήνησε 4.000 νεκρούς. Παράλληλα η πανδημία ξεφεύγει ξανά στην Αμερική, με 750.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα και νέα αύξηση των νεκρών.
Αντιστρόφως, ύστερα από μήνες έξαρσης, το νότιο ημισφαίριο γνωρίζει πλέον ύφεση της πανδημίας: Στη Νότια Αμερική οι θάνατοι έχουν πλέον ελαττωθεί κατά 60% σε σχέση με την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο, ενώ η Αυστραλία έχει από τις 27 Οκτωβρίου να καταγράψει θάνατο από Covid-19. Μεταξύ των 39 χωρών του νοτίου ημισφαιρίου, που τώρα μεταβαίνουν από την άνοιξη στο καλοκαίρι, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 61% από το αποκορύφωμα του Ιουλίου.
Στο γράφημα του περιοδικού φαίνεται ότι την ώρα που έπεφτε το πρώτο κύμα στο βόρειο ημισφαίριο, αυξανόταν η πανδημία στο νότιο, πριν η έλευση του φθινοπώρου φέρει πάλι στο βόρειο ημισφαίριο την αύξηση των κρουσμάτων.
Εκτιμάται ότι ο καιρός μπορεί να επηρεάζει τη μετάδοση του κορωνοϊού με δύο τρόπους: Αφενός αλλάζοντας τις συνθήκες στις οποίες ο ιός επιβιώνει σε επιφάνειες και στον αέρα, αφετέρου οι ψυχρές συνθήκες κάνουν τους ανθρώπους να περνούν λιγότερο χρόνο εκτός κτιρίων ή με ανοικτά παράθυρα. Άλλοι ιοί, ιδίως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, κορυφώνονται τους χειμερινούς μήνες, κάτι που μπορεί να ακολουθήσει και η Covid-19.
Πάντως η τελευταία έρευνα που δημοσιεύεται στη Διεθνή Επιθεώρηση για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία (International Journal of Environmental Research and Public Health), εκτιμά ότι η επιρροή του καιρού στον ιό είναι μικρή.
Αφού εξέτασε μια σειρά παραγόντων, όπως η κινητικότητα και η πυκνότητα του πληθυσμού, η ερευνητική ομάδα που συνέταξε τη σχετική έκθεση κατέληξε ότι η θερμοκρασία του αέρα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτός όμως ο μικρός αντίκτυπος αυξάνεται λόγω της επίδρασης που έχει ο καιρός στη συμπεριφορά των ανθρώπων και όχι στον ίδιο τον ιό.
Πηγή: The Economist