Ο Ερντογάν διαψεύδει και πάλι τις προσδοκίες για τη λίρα
«Δεν θα επιτρέψουμε στους επενδυτές να συνθλιβούν από τα υψηλά επιτόκια»
Οι πρόσφατες αλλαγές προσώπων στη νομισματική και οικονομική ηγεσία της Τουρκίας, αναμφίβολα αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση στη μάχη εναντίον της κατάρρευσης της λίρας και του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Ο νέος διοικητικής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, ετοιμάζεται αύριο να ηγηθεί της πρώτης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής, με τους επενδυτές να αναμένουν μια γεναία αύξηση του επιτοκίου από το 10,25% στο 15%.
Όμως, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ιδίως εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει να αντιτάσσεται στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων, τα οποία -κατά τον ίδιο- στερούν μέρος της δυναμικής της τουρκικής ανάκαμψης.
Δεν αλλάζει μυαλό ο Ερντογάν
«Δεν θα επιτρέψουμε στους επενδυτές να συνθλιβούν από τα υψηλά επιτόκια» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, στην Άγκυρα. Η τοποθέτηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, επανέφερε τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, ενώ έθεσε εν αμφιβόλω τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.
Κι αυτό, παρά τη διάχυτη προσδοκία ότι ο ο Αγκμπάλ θα αντιστρέψει την πολιτική του προκατόχου του, υιοθετώντας μια στρατηγική υψηλότερων επιτοκίων, με στόχο την ανακοπή των εκροών από την τουρκική λίρα.
«Ο Ερντογάν είχε συμφωνήσει να δώσει στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας περιθώριο δράσης. Αλλά η σημερινή ομιλία ενδεχομένως σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει μυαλά» σχολιάζει ο Περ Χάμαρλαντ, αναλυτής της SEB AB, ο οποίος προειδοποιεί για ακόμη έναν κύκλο αβεβαιότητας.
Μονόδρομος η αύξηση των επιτοκίων
Για τον Τούρκο πρόεδρο, η μάχη κατά του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. «Στόχος είναι να φθάσουμε σε μονοψήφια ποσοστά πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό» διαμήνυσε σήμερα.
Ωστόσο, η διαρκής διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος, η οποία μπορεί να αντιστραφεί μονο με μια γεναία αύξηση των επιτοκίων, πυροδοτεί περαιτέρω ανάφλεξη του πληθωρισμού, ο οποίο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά.
Οι αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών γέννησαν την ελπίδα για μια στροφή προς ορθολογικότερες πολιτικές, οι οποίες θα επαναφέρουν το εγχώριο νόμισμα σε μια κατάσταση ομαλότητας. Όμως, ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει αντίθετη γνώμη.
Με πληροφορίες από Bloomberg