Ο Αποστολάκης «αδειάζει» τον Καμμένο – Τι θα κάνει με την Τουρκία
Μηνύματα και προειδοποιήσεις σε χαμηλούς τόνους κι όχι επικοινωνιακά σόου από τον νέο υπουργό Αμυνας σε σύγκριση με τον προκάτοχό του
Ξεκάθαρες γραμμές σε σχέση με την επιθετική πολιτική που ακολουθούσε στο υπουργείο Αμυνας ο Πάνος Καμμένος, χάραξε από την πρώτη στιγμή ο διάδοχός του. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στις πρώτες δηλώσεις του «άδειασε» τον πρώην υπουργό ο οποίος επέλεγε τα επικοινωνιακά σόου κάνοντας συνεχώς δηλώσεις σε υψηλούς τόνους κατά της Τουρκίας κι επιδιώκοντας την υπερπροβολή του δήθεν «σκληρού» κι ετοιμοπόλεμου που φορά τις στρατιωτικές στολές και στέλνει μηνύματα στη γειτονική χώρα.
Αλλωστε, ο μοναδικός λόγος που το έκανε αυτό ο κ. Καμμένος ήταν για να του «απαντούν» οι Τούρκοι και να εμφανίζεται ως… διωκόμενος από την Αγκυρα.
Ο νέος υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, χθες έστειλε μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε τους γείτονες να μείνουν μακριά από εθνικισμούς.
Ηδη από τις πρώτες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Αμυνας, φάνηκε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική γραμμή – τουλάχιστον σε επίπεδο φρασεολογίας -, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Πάνο Καμμένο που κάθε λίγο προκαλούσε την Αγκυρα με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του. Ο ναύαρχος φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει το «καράβι» του υπουργείου Αμυνας σε πιο ήρεμα νερά. «Στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει ο δρόμος της συνεργασίας. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας» ήταν το στίγμα του.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, προειδοποίησε την Αγκυρα να αποφύγει τις εθνικιστικές εξάρσεις: «Υπενθυμίζω στους γείτονες ότι όποτε κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν, ενώ όποτε υπήρξε συνεργασία, ειρήνη, οι λαοί πρόκοψαν». Παράλληλα ανέφερε πως «η μόνη κόκκινη γραμμή μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι δηλώσεις αυτές – και η νέα ρότα που χαράζει ο Αποστολάκης στο «Πεντάγωνο» – φαίνεται πως έγιναν και υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι δε πολύ πιθανό να συμμετάσχει σ’ αυτήν και ο νέος υπουργός καθώς διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, που μεταπήδησε στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας επίσης από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Γιατί ο Αποστολάκης
Είναι σίγουρο ότι ο νέος υπουργός δεν θα ακολουθήσει τη γραμμή του Πάνου Καμμένου και θα μιλά όταν πρέπει και όσο πρέπει. Γνωρίζει άριστα το στράτευμα, έχει άριστες σχέσεις με τους επικεφαλείς και το κυριότερο, έχει γνώση των ελληνοτουρκικών και ανοικτούς διαύλους με τον ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του ΙΔΙΣ, δρ. Κωνσταντίνο Φίλη, η επιλογή του κ. Αποστολάκη κρίνεται ορθή και αναγκαία, παρ’ ότι «παραβιάζει έναν άγραφο κανόνα όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. Πέραν την εγνωσμένηγς αξίας του, της εμπειρίας και της επίγνωσης της κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης έχει υπάρξει ο κυριότερος συνομιλητής τόσο του τούρκου ομολόγου του (στο παρελθόν συνυπήρξαν και ως ΑΓΕΕΘΑ) όσο και του αμερικανικού παράγοντα, στοιχείο που του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα και τις αναγκαίες προσβάσεις σε περίπτωση που κληθεί να διαχειριστεί μια σύνθετη κρίση. Επιπλέον, καθίσταται ευκολότερη η συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις/συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, ενώ αφαιρείται το «αγκάθι Καμμένος» σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία αναμενόμενων εντάσεων (θλιβερή επέτειος των Ιμια, «πόλεμος» της τσιπούρας, «κλείδωμα» συμπλέγματος Καστελόριζου, εντατικοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων και σεισιμικών ερευνών κ.λπ.). Ακόμη και κινήσεις καλής θέλησης/φαινομενικής αποκλιμάκωσης δεν αποκλείονται, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενό τους».
Η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό η Ελλάδα οφείλει να είναι σε ετοιμότητα χωρίς εθνικιστικές και πολεμικές κορώνες σαν κι αυτές που χρησιμοποιούν οι γείτονες.
Κρίσεις στις ΕΔ
Ο νέος υπουργός Αμυνας είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει άμεσα ο ορισμός νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ – καθήκοντα τώρα εκτελεί προσωρινά ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος -, αλλά και όσες άλλες αλλαγές απαιτηθούν στην ηγεσία των τριών επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Στόχος του είναι οι σχετικές διαδικασίες (με συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ) να γίνουν ταχύτατα, αμέσως μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει ομαλότητα και συνέχεια στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα, με το πρώτο πολιτικό μήνυμά του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σήμανε συναγερμό για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και γενικότερα στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Οι καιροί είναι ταραγμένοι, η περιοχή μας πολιτικοστρατιωτικά ασταθής» υπογράμμισε, φανερώνοντας για πρώτη φορά δημοσίως τις εκτιμήσεις του. Ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και με μεγάλη δραστηριότητα στη στρατιωτική διπλωματία είχε εξάλλου άριστη γνώση και εικόνα για όσα συμβαίνουν. Υψιστη προτεραιότητά του δε, όπως και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, ανέφερε πως είναι η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Πηγή: in.gr