ΚΟΣΜΟΣ

Ο «ήρωας» γιατρός που ξύπνησε το αίτημα για ελευθερία του λόγου

Οργή και θλίψη επικρατεί στην Κίνα για τον θάνατο του «ήρωα» Λι Ουενλιάνγκ, του γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έρχεται τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης του κοροναϊού στη Βουχάν, αλλά οι αρχές τιμώρησαν για τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Ο 34χρονος Λι πέθανε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, αφότου μολύνθηκε και ο ίδιος από τον φονικό ιό στη μάχη για την καταπολέμησή του, ανακοίνωσε το νοσοκομείο στην κεντρική Βουχάν, όπου εργαζόταν.

Οφθαλμίατρος, ο Λι ήταν ο πρώτος που παρατήρησε στα τέλη Δεκεμεβρίου επτά κρούσματα του νέου κοροναϊού, τα οποία έφεραν πολλές ομοιότητες με τον Sars, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο το οποίο επίσης πήρε γρήγορα μορφή επιδημίας και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους το 2003. Στις 30 Δεκεμβρίου, έστειλε μάλιστα ένα μήνυμα σε συναδέλφους γιατρούς, με το οποίο τους προειδοποιούσε να φορούν ειδικά ρούχα και να λάβουν μέτρα προστασίας.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, εκκλήθη στο Γραφείο Δημόσια Ασφάλειας, όπου υποχρεώθηκε να υπογράψει μία δήλωση πως αφενός έκανε «ψευδή σχόλια» και αφετέρου διατάραξε «την κοινωνική τάξη». Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών, όπως απολογήθηκαν αργότερα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα επικοινωνία Weibo, περιέγραφε ο ίδιος πώς στις 10 Ιανουαρίου άρχισε να βήχει, την επομένη ανέβασε πυρετό και δύο μέρες αργότερα βρέθηκε στο νοσκομείο. Διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό στις 30 Δεκεμβρίου.

Με την είδηση του θανάτου του, ένα κύμα οργής και πένθους πλημμύρισε το Weibo. «Η κυβέρνηση της Βουχάν οφείλει στον δρά Λι μία συγγνώμη» και «θέλουμε ελευθερία λόγου» ήταν τα δύο hashtags τα οποία επικράτησαν. Αμφότερα λογοκρίθηκαν σε χρόνο dt. Όταν το BBC τα αναζήτησε την Παρασκευή το πρωί, είχαν ήδη αποσυρθεί.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ιστορία του Λι σηματοδοτεί μία επική πολιτική καταστροφή για το καθεστώς της Κίνας, αποδεικνύοντας ένα σύστημα ελέγχου, αδύναμου να προσαρμοστεί ακόμη και σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ο νέος κοροναϊός.

Αν και η χώρα φάνηκε ότι σε κάποιον βαθμό έχει πάρει τα διδάγματα της εμπειρίας του Sars, η κινεζική κυβέρνηση δέχεται δριμεία κριτική για τα πρώτα αντανακλαστικά της και στη νέα κρίση.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επικρίνονται για μία ακόμη φορά ότι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά την έναρξη της επιδημίας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να περιορίσουν τον φονικό ιό που τρέχει πλεόν με αλματώδη ταχύτητα καθημερινά.