ΣΠΟΡ

Ο Άρης έγινε στόχος

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον διαιτητή Τσαγκαράκη που επιβράβευσε την υποκριτική, το VAR που χρησιμοποιείται κατά βούληση και τον Άρη που έγινε ξεκάθαρα πλέον στόχος των δυνάμεων της εξυγίανσης…

Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα blogs, τούτη τη φορά δεν θα ασχοληθώ με ποδόσφαιρο. Για ποιο ποδόσφαιρο να μιλήσει κανείς; Γι’ αυτό που αποφάσισαν οι «σοφοί» να παιχθεί στο βοσκοτόπι της Λαμίας ή για την πισίνα στους «Ζωσιμάδες» με κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών όπως σωστά είπαν τόσο ο Ντάνιελ Σούντγκρεν όσο και ο Λίντσεϊ Ροζ; Ποια είναι τα κίνητρα αυτών που αποφασίζουν τη διεξαγωγή ενός αγώνα και κυρίως, ποια είναι τα κριτήριά τους; Τους ενδιαφέρει το άθλημα ή να γίνει ένας αγώνας έτσι για να λένε ότι έγινε; Και όχι, δεν είναι το ίδιο για όλες τις ομάδες να παίζουν σε μια πισίνα. Δεν είναι ίδιες ομάδες ο ΠΑΣ με τον Άρη. Καλή η απόπειρα στρογγυλοποίησης αλλά υπάρχει και η εικόνα.

Για ποιο ποδόσφαιρο να μιλήσει κανείς μ’ αυτά που γίνονται; Είναι προφανές πλέον ότι ο Άρης είναι ο στόχος των δυνάμεων της εξυγίανσης. Αυτού του παραμυθιού που πουλιέται ακριβά εδώ και χρόνια λες και απευθύνονται σε ηλίθιους. Της εξυγίανσης που ενοχλείται με τον Άρη στη δεύτερη θέση, μια ομάδα με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ως αγωνιστικό προϋπολογισμό, η οποία παίζει ποδόσφαιρο και εκθέτει όλους όσοι πλήρωσαν διπλάσια, τριπλάσια, τετραπλάσια και πάει λέγοντας. Μια ομάδα που υποχρεώνεται να παίξει σε λάσπες και πισίνες και να αντιμετωπίσει διαιτητές τύπου Τσαγκαράκη, Καραντώνη και πάει λέγοντας.

Δεν υπάρχει η απόφασή του στο ακυρωθέν γκολ του Ντάνιελ Μαντσίνι. Είναι η επιβράβευση μιας υποκριτικής συμπεριφοράς. Το ζήτημα δεν είναι πώς λειτουργεί ο τερματοφύλακας Χουτεσιώτης γιατί στον επαγγελματικό αθλητισμό είναι γνωστό το δόγμα… «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά η αντίδραση του Τσαγκαράκη. Υπάρχει (εκ πρόθεσης) επαφή του Μάνου; Όχι. Κάνει λάθος ο Χουτεσιώτης; Ναι. Κάνει λάθος η άμυνα του ΠΑΣ; Ναι. Κι όταν η μπάλα κατευθύνεται προς τα δίχτυα, ο γκολκίπερ του ΠΑΣ πιάνει το κεφάλι του. Τρία λεπτά μετά ο Τσαγκαράκης ακυρώνει το γκολ για επιθετικό φάουλ. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Δείχνει προθέσεις. Δεν γίνεται να ακυρωθεί αυτό το γκολ. Δεν είναι μόνο το γράμμα του νόμου αλλά και το πνεύμα.

Πάμε στο χέρι του Εραμούσπε. Η μπάλα κατευθυνόταν στην εστία, χτύπησε στον αγκώνα του αμυντικού του ΠΑΣ αλλά ο διαιτητής δεν βρήκε ούτε έναν λόγο να πάει στο VAR για να το δει. Τόσο βέβαιος ένιωσε για την απόφασή του σε σημείο να μη θελήσει να το δει με την ηρεμία του; Ήταν τόσο σίγουρος ότι ο αγκώνας ήταν κολλημένος στο σώμα του; Γιατί είχε διαφορετική διαχείριση αυτής της φάσης με την αντίστοιχη του τέρματος του Μαντσίνι;

Την ίδια ώρα κι ενώ ο Άρης χάνει βαθμούς παίζοντας σε βάλτους και λίμνες, στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Βόλο ο Θανάσης Τζήλος (ο οποίος ορίστηκε 4ος στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ) δεν πάει στο VAR τόσο για την αγκωνιά του Αντρέ Βιεϊρίνια που θα έφερνε και την αποβολή του, ούτε για το μαρκάρισμα του Ίνγκασον στον Περέα εντός περιοχής. Ο δε Μανούχος που έχει την τεχνολογική υποστήριξη στη διάθεσή του, προφανώς δεν είδε τίποτε επίσης. Δέκα ημέρες νωρίτερα, ως άλλοι Λουίτζι Λαμόνικα, οι Κουτσιαύτης, Κοτσάνης έδωσαν φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης και όχι πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα στην εξέλιξή της. «Χαμηλά το φάουλ» για να μιλήσω και στη γλώσσα που ξέρω καλύτερα και «σε κάθε περίπτωση είμαστε καλυμμένοι». Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Νίκη για τον ΠΑΟΚ επί του Βόλου, άλλη μία του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα κι όλα καλά.

Προφανώς ο Άρης θα πρέπει να απαντήσει με ποδόσφαιρο γιατί οι… συμπτώσεις δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι θα δούμε κι άλλα αντίστοιχα έργα στο άμεσο μέλλον. Δεν ξέρω πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την όλη υπόθεση η ΠΑΕ Άρης. Μετά τα φαλτσοσφυρίγματα του Καραντώνη στη Λάρισα και του ακυρωθέν τέρματος του Ματέο Γκαρσία, επέλεξε να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Δεν επίτρεψε στον εαυτό της να αλλάξει τη λογική της από ένα σοβαρό λάθος. Πλέον όμως τα λάθη δεν είναι 1-2. Μέχρι και στη Λαμία, με το στανιό επιχειρήθηκε να γραφτεί ότι ο Ντάνιελ Σούντγκρεν γρονθοκόπησε το ball boy κι ενώ η εικόνα ήταν πολύ ξεκάθαρη. Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής οφείλει να αποδείξει ότι δεν χαμπαριάζει από επικοινωνιακές πολιτικές. Σίγουρα δεν το κάνει όταν ορίζει τον Θανάση Τζήλο στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ. Έστω και ως 4ο διαιτητή.

ΥΓ: Ο αγώνας στα Γιάννινα επιβεβαίωσε την ανάγκη προσθήκης ενός παίκτη ο οποίος με 1-2 επαφές έχει το γκολ. Δίχως την παραμικρή πρόθεση υποβάθμισης της προσπάθειας του Δημήτρη Μάνου ή του Κριστιάν Λόπεθ…

Πηγή: gazzetta.gr