Οφειλές ιδιωτών και «κόκκινα» δάνεια οι «πρωταγωνιστές» της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
To νέο σχήμα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επαφών των αρμόδιων υπουργών, αλλά και των τραπεζών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο διάστημα των τριών ημερών που θα διαρκέσουν οι συζητήσεις, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρηματολογήσει για την καλή πορεία της οικονομίας, βασισμένο, μεταξύ άλλων, στην καταγραφή υπερπλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 12μηνο του 2019, παρά τις φοροελαφρύνσεις που έγιναν το προηγούμενο έτος και τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος».
Νέο σχήμα ιδιωτικού χρέους
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τον Μάιο αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο, καθώς σκοπεύει να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός νέου σχήματος για τη ρύθμιση των οφειλών των ιδιωτών.
Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» στις 13 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αφορά όλους όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Έτσι, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται:
- Η ενοποίηση όλων των εργαλείων ρύθμισης οφειλών.
- Οι οφειλέτες είτε θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε θα απαλλάσσονται από αυτές μετά από ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
- Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα ενσωματώνει ένα «δίχτυ προστασίας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά με διαφορετική μορφή από τη σημερινή.
Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.
Ο τραπεζικός τομέας κατέχει «κυρίαρχη θέση» στις συζητήσεις των επόμενων ημερών, καθώς επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα όπως η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής».
Περαιτέρω φοροελαφρύνσεις
Ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε από τις Βρυξέλλες έχοντας στη βαλίτσα του τα θετικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους. Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς: η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (πρωτογενές πλεόνασμα 4,96 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ) και η περαιτέρω βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας υψηλό 12ετίας.
Επί τάπητος οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων, αλλά και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της επέκτασης του μέτρου των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα μπορούσε να λείψει από τις επαφές με τους θεσμούς. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει σχετική άσκηση η οποία θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη. Τον Μάιο αναμένεται να «αποκαλυφθούν» οι νέες αντικειμενικές αξίες. Περίπου τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του συγκεκριμένου φόρου κατά 8%.
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς θα βρεθούν και θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ώστε η σχετική έκθεση να είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια αξιολόγηση η οποία δεν συνδέεται με εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (SMP’s και ANFA’s). Ωστόσο, θα συμβάλλει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως η αλλαγή της χρήσης των SMP’s και ANFA’s για επενδύσεις και η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πηγή: naftemporiki.gr