ΕΛΛΑΔΑ

Ορόσημο η Παρασκευή για νέα μέτρα κατά του ιού

Την προσεχή Παρασκευή θέτουν ως ορόσημο τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των επιπλέον μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ηδη από το Σάββατο έχει τεθεί σε ισχύ τοπικό lockdown σε Πάρο και Αντίπαρο, ενώ νέα, πιο αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται από χθες και στην Αττική, με όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κ.ά.

Σε περίπτωση που στο τέλος της εβδομάδας αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Πάρο και Αντίπαρο. Παρότι υπόψη των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί επιστημονικά μοντέλα που προβλέπουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να αγγίζει ή και να ξεπερνά τα 700 στο τέλος του μήνα, η γενική εκτίμηση των αρμόδιων αξιωματούχων είναι ότι τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα ο μέσος όρος θα παραμείνει γύρω στα 200 ημερησίως (με διακύμανση από 170 έως 230) και τον δείκτη μετάδοσης (R0) να κυμαίνεται από 0,94 έως 1,09.

Θετικά εξάλλου αξιολογούνται τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού που έχουν τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 7 Αυγούστου στον Πόρο και από τις 9 Αυγούστου στον Αμπελώνα Λάρισας, όπου σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν αντίστοιχα πάνω από 10 κρούσματα COVID-19. Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως που παρακολουθούν καθημερινά την κατανομή των νέων κρουσμάτων και ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το «μοντέλο Πόρου» να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αρμόδια πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας έκανε αναφορά σε «τρεις τουλάχιστον περιοχές για τις οποίες υπάρχει αυξημένη ανησυχία», ενώ άλλη πηγή ενημέρωσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμα και εντός της ημέρας επιπλέον μέτρα για το νησί της Μυκόνου. Κι αυτό διότι από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι πολλά από τα κρούσματα που εντοπίζονται π.χ. στην Αττική είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στη Μύκονο. Παρομοίως, τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο αποφασίστηκαν όταν εντοπίστηκαν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος (π.χ. Ιωάννινα, Φλώρινα) ασθενείς με COVID-19, κυρίως νεαρής ηλικίας, που είχαν επιστρέψει από ταξίδι στα δύο αυτά νησιά των Κυκλάδων.

Μήνυμα «112»

Χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν εισήγησης του ίδιου του πρωθυπουργού απέστειλε μήνυμα μέσω του «112» με το οποίο καλούσε όσους επιστρέφουν από διακοπές να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας επαφές με άτομα από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο μέσος όρος ηλικίας των 70 και πλέον ασθενών κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αττική είναι κάτω των 30 ετών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ – kathimerini.gr