ΕΛΛΑΔΑ

Οργιάζει στον Έβρο η… διεθνής των διακινητών

Εικόνες που παραπέμπουν στην έναρξη της ανθρώπινης πλημμυρίδας του 2015 έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη Θράκη, όπου τα προστατευτικά τείχη στον Εβρο αποδεικνύονται διάτρητα για τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από ανθρώπους που σπεύδουν να περάσουν το ποτάμι προτού πιάσει ο βαρύς χειμώνας και η στάθμη των νερών ανέβει.

Κατά ομάδες τριών, πέντε, ακόμα και δέκα ατόμων, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που κατάφεραν να διαβούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα κινούνται νυχθημερόν πεζή ή με αυτοκίνητα διακινητών, επί της Εγνατίας Οδού, της σιδηροδρομικής γραμμής (για να μη χάνουν τον προσανατολισμό τους) αλλά και εντός των πόλεων και των χωριών, με προορισμό τα ενδότερα, κυρίως τη Θεσσαλονίκη. Στα σύνορα με την Τουρκία δραστηριοποιείται –«οργιάζει», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην «Κ»– η «διεθνής των διακινητών», με τα κυκλώματα να χρησιμοποιούν ως μεταφορείς των μεταναστών Βούλγαρους, Μολδαβούς, Ιρακινούς, Σύρους, Μαροκινούς, αλλά και Ελληνες και Σκοπιανούς, τους οποίους επιστρατεύουν αντί αμοιβής από «στέκια» της ενδοχώρας.

Καθημερινές συλλήψεις

Αστυνομικοί καταδιώκουν και συλλαμβάνουν καθημερινά αλλοδαπούς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα  αλλά και διακινητές, στα μπλόκα της Εγνατίας και στις πλατείες των πόλεων, όπως συνέβη στα μέσα της εβδομάδας στην Κομοτηνή, καθώς και σε χωριά.

Παρά ταύτα, κυρίως νεαροί με δισάκια στους ώμους «ξεφυτρώνουν» παντού, προκαλώντας ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες ότι το φαινόμενο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να ξυπνήσουν μνήμες «της περιόδου της Ειδομένης», οπότε καραβάνια, μικρά στην αρχή, μεγαλύτερα στη συνέχεια, εμφανίζονταν στην «αυλή» τους, στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

Οι πιο ψύχραιμες φωνές, που λένε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πλέον και μια «νέα Ειδομένη» δεν είναι πιθανή, αρχίζουν να μην εισακούονται και οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες εντείνονται από κρούσματα όπως αυτό στη Ροδόπη, όπου μη νόμιμος μετανάστης φέρεται να μαχαίρωσε αστυνομικό ο οποίος θέλησε να ελέγξει τα στοιχεία του, ενώ οι φήμες για κλοπές και απειλές ηλικιωμένων σε απομακρυσμένα χωριά της περιοχής ανεβάζουν το «αντιμεταναστευτικό θερμόμετρο».

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, διάφορες κινήσεις πολιτών από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο προγραμμάτιζαν για σήμερα «πανθρακικό  συλλαλητήριο», με σύνθημα «Ασφαλή σύνορα, όχι στον εποικισμό», στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα… Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδιαζόταν να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα στο εκεί τελωνείο.

Μια εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στην ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, με αφορμή τον τραυματισμό μέλους της. «Η υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, που καταγγέλλουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών κατά ομάδες δεκάδων σε αριθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του νομού, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς αυτοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προθέσεις τους και όχι σπάνια καταγγέλλονται κλοπές μικρής αξίας από χωράφια – αποθήκες – τρόφιμα και περιορισμένες φθορές σε χωράφια, δέντρα και καλλιέργειες».

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται τούτη την εποχή ο Εβρος είναι ότι μόνο τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν στη Θράκη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τοπικής αστυνομίας, 1.525 μη νόμιμοι πρόσφυγες και μετανάστες και 72 διακινητές(!), αριθμοί που «φανερώνουν» ότι μπορεί να είναι πολλαπλάσιοι εκείνοι που διάβηκαν το ποτάμι και προωθήθηκαν, από τους διακινητές ή κατά μόνας, στο εσωτερικό.

«Αποτροπή στην όχθη»

«Το κρίσιμο σημείο είναι η φύλαξη της όχθης του ποταμού», λέει στην «Κ» έμπειρος αξιωματικός της συνοριοφυλακής. «Εάν δεν γίνει εκεί η αποτροπή και περάσουν, τότε, παρά τους ελέγχους στη διαδρομή, δύσκολα τους πιάνεις. Αλλά για να φυλαχτεί καλά το ποτάμι στην όχθη, απαιτείται ισχυρή αστυνομική παρουσία. Δεν επαρκούν οι δυνάμεις φύλαξης, χρειαζόμαστε και άλλους συνοριοφύλακες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έλευση άλλων τετρακοσίων, αυτό είναι καλό, τους περιμένουμε πώς και πώς».

«Τα νησιά έχουν φρακάρει ήδη και είναι εύκολο να εγκλωβιστούν, ενώ εδώ, από τη στιγμή που θα περάσουν το ποτάμι, χάνονται στο εσωτερικό και από εκεί θεωρούν πως μπορούν να φύγουν στην Ευρώπη», εξηγεί ο ίδιος. Εκτός από την όχθη του Εβρου στο Διδυμότειχο, στις Φέρες, στο Σουφλί και έως το Δέλτα του ποταμού, βάρκες προερχόμενες από την Τουρκία αποβιβάζουν σχεδόν καθημερινά πλέον παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες διά θαλάσσης στις ακτές της Αλεξανδρούπολης. Μόνο στο διήμερο 16-17 Νοεμβρίου το Λιμενικό κατάσχεσε στα ανοικτά του λιμανιού βάρκες με 114 επιβαίνοντες. Οπως είπε στην «Κ» αξιωματικός του Λιμενικού, τους φορτώνουν στην πόλη Αίνος, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, και τους αποβιβάζουν σε κάποια ακτή δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Το βράδυ της Πέμπτης σκάφη του Λιμενικού διέσωσαν 87 μετανάστες που επέβαιναν σε πλαστικές βάρκες, προερχόμενοι από την πόλη Αίνος με προορισμό τις ελληνικές ακτές της Θράκης. «Είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν το ποτάμι αλλά και να μην εγκλωβιστούν, όπως συμβαίνει στα νησιά». Περνώντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον Εβρο, οι μετανάστες-πρόσφυγες συνεχίζουν, μη έχοντας άλλον δίαυλο προς το εσωτερικό, μέσω Ροδόπης, η οποία δέχεται όλη την πίεση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι αντιδράσεις των εκεί κατοίκων.

Οι «αναλώσιμοι» προς 200 έως 600 ευρώ

Οταν οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν κοντά στις Φέρες έναν 50χρονο Βούλγαρο διακινητή να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του παράτυπους μετανάστες, εκτός από λίγες εκατοντάδες ευρώ πάνω του βρήκαν κάποια σωληνάκια παροχέτευσης σε πλαστικό σακουλάκι υγρών του σώματός του, κολλημένα στην κοιλιακή χώρα.

Ο ίδιος είπε ότι είναι καρκινοπαθής και την επομένη επρόκειτο να μπει στο νοσοκομείο για χημειοθεραπεία. Είχε όμως ανάγκη τα χρήματα και δέχθηκε την πρόταση του συναδέλφου του ταξιτζή να έρθει στην Ελλάδα και να παραλάβει –χωρίς να γνωρίζει όπως ισχυρίστηκε περί τίνος επρόκειτο– ένα «αγώι» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ως μεταφορείς άτομα που έχουν ανάγκη τα χρήματα, από την Ελλάδα, Βουλγαρία (κυρίως), Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία και βεβαίως Ιρακινούς, Ιρανούς, Σύρους, Μαροκινούς που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και τους εντοπίζουν στα στέκια. Είναι οι λεγόμενοι αναλώσιμοι», λέει στην «Κ» δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη που έχει παραστεί σε πολλές δίκες συλληφθέντων.

«Μέσα στην κρίση βρέθηκαν Ελληνες που έκαναν αυτήν τη δουλειά, αλλά πλέον τα κυκλώματα επιλέγουν αλλοδαπούς, οι οποίοι είναι και πιο φτηνοί», προσθέτει.

Χωρίς δίπλωμα

«Συνήθως είναι παιδαρέλια που μπορεί να μην έχουν καν δίπλωμα οδήγησης και γι’ αυτό σημειώνονται πολλά τροχαία δυστυχήματα χωρίς καν καταδίωξη της αστυνομίας, ή και άτομα με σοβαρές αρρώστιες, ακόμα και τοξικομανείς, ώστε να τους κρίνουν με επιείκεια οι δικαστές αν συλληφθούν και πληρώνονται από διακόσια έως εξακόσια ευρώ», τονίζει περιγράφοντας το προφίλ των «μεταφορέων εσωτερικού».

Σε μια άλλη περίπτωση, δικηγόρος κλήθηκε να υπερασπιστεί έναν κωφάλαλο από τη Βουλγαρία που πιάστηκε να μεταφέρει Πακιστανούς με το αυτοκίνητό του…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ-kathimerini.gr