Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του υβριδικού 23ου ΦΝΘ
Το ντοκιμαντέρ «Μυστικός Πράκτορας» της Μάιτε Αλμπέρντι, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, είναι ανάμεσα στις πέντε ταινίες τεκμηρίωσης που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος Top Docs του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία με ήρωα τον 83χρονο «μυστικό πράκτορα» Σέρχιο, που διεισδύει σε γηροκομείο ως τρόφιμος, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης.
Τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ θα δοθούν στο καλοκαιρινό 23ο ΦΝΘ, όπου θα προβληθούν τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ.
Το πρώτο μέρος του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021, «έκοψε» 20.150 εισιτήρια, με τις διαδικτυακές προβολές των 50 ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν να έχουν πληρότητα 88%. Η διοργάνωση θα συνεχιστεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, τόσο ψηφιακά όσο και σε φυσικούς χώρους, εφόσον το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα λόγω της πανδημίας.
Εγκαινιάζοντας το νέο τμήμα podcast, το Φεστιβάλ διοργάνωσε μια σειρά κλειστών εργαστηρίων με κορυφαίους επαγγελματίες από το εξωτερικό για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcasts. Η παραγωγός ντοκιμαντέρ και βραβευμένη podcaster Ντελφίν Σαλτέλ πραγματοποίησε διαδικτυακό εργαστήριο για το περιεχόμενο και τις τεχνικές αφήγησης, ο sound designer και μουσικός Πίτερ Λέοναρντ μίλησε για την ηχοληψία και την παραγωγή podcast, ενώ ο δικηγόρος, ειδικευμένος πάω στα θέματα των δικαιωμάτων Γκόρντον Φάιρμαρκ αναφέρθηκε σε θέματα copyright και προστασίας περιεχομένου.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ πραγματοποίησε μία ανοιχτή για το κοινό συζήτηση στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, στην οποία συμμετείχαν ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής, ηθοποιός, επιχειρηματίας (podcasts LIFO), ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης (pod.gr) και η Δάφνη Καρνέζη, δημοσιογράφος (ιδρύτρια του The Greek Podcast Project). Σύντομα, τόσο τα εργαστήρια, όσο και η ανοιχτή συζήτηση θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube (youtube.com/filmfestivalgr) υποτιτλισμένα στα ελληνικά. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του νέου τμήματος podcast θα ανακοινωθεί σύντομα ανοιχτό κάλεσμα για κατάθεση πρωτότυπων podcast από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Φεστιβάλ, εξερευνώντας τη σύγχρονη εμπειρία του ταξιδιού και τη σχέση μας μαζί του, πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι». Το αφιέρωμα συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού. Η ειδική αυτή έκδοση είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.
Το online 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA.