ΚΟΣΜΟΣ

Οι… χρυσοθήρες του διαστήματος

Μοιάζει με έναν αδιάφορο διαστημικό βράχο από τους αμέτρητους που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως ο Psyce16 διάθετει απίστευτης αξίας ορυκτό πλούτο

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία Psyche 16 από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.

Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια.

Εκτός από τον Phsyche 16 τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί και άλλοι αστεροειδείς με πλούσιο ορυκτό πλούτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα «κίνημα» διαστημικών χρυσοθήρων που θα αναζητήσουν τα Ελντοράντο τους μακριά από την Γη. Έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικοί φορείς με στόχο την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας για να μπορέσει ο άνθρωπος να φτάσει σε ένα αστεροειδή με ορυκτό πλούτο και να τον αποσπάσει από αυτόν.

Βέβαια υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι αν ξαφνικά είναι διαθέσιμες αμέτρητες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων αυτόματα η τιμή τους θα καταρρεύσει οπότε ο θησαυρός δεν θα έχει πια καμία αξία ενώ παράλληλα θα προκληθούν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που είναι συνδεδεμένες με τον χρυσό αν η τιμή του καταρρεύσει; Οι ανησυχίες αυτές βέβαια δεν πρόκειται να εμποδίσουν τον άνθρωπο από το να προσπαθήσει να βρει τρόπο να βάλει το… χέρι του στον ορυκτό πλούτο των αστεροειδών.