Οι φορές που ταινίες επιστημονικής φαντασίας έφτασαν στα Όσκαρ
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας υποψήφιες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ.
Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2022 είχαν και μία ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους του σινεμά επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία «Dune» του Denis Villeneuve κατάφερε να αποσπάσει 10 υποψηφιότητες και να γίνει μία από τις λίγες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουν καταφέρει να φτάσουν στα Όσκαρ και να βρεθούν ανάμεσα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς.
Πηγή: neolaia.gr
Συνήθως, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου διαλέγει διαφορετικού είδους ταινίες για να βάλει στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές “σνομπάρει” ταινίες που προέρχονται από είδη όπως ο τρόμος, η επιστημονική φαντασία, αλλά και οι υπερηρωικές ταινίες. Κάποιες, όμως, κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τα μέλη της Ακαδημίας και να κερδίσουν μία υποψηφιότητα στην μεγάλη αυτή κατηγορία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα μεγάλοι σκηνοθέτες που δεν πήραν Όσκαρ
Πέρα από το «Dune», αυτό έχει γίνει άλλες 12 χρονιές και παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ταινίες που βρέθηκαν να διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά και τις χρονιές που έγινε αυτό.
A Clockwork Orange (1971) / «Κουρδιστό Πορτοκάλι»
Ο Stanley Kubrick κατέχει τον τίτλο του ανθρώπου που σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που βρέθηκε στην μεγάλη κατηγορία των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μπορεί το αριστούργημά του, «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» να μην τα κατάφερε, αλλά το δυστοπικό μέλλον από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» φαίνεται να χτύπησε μία ιδιαίτερη χορδή της Ακαδημίας.
Star Wars (1977) / Πόλεμος των Άστρων
Χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια και να έρθει ο George Lucas με μία ταινία που θα άλλαζε για πάντα το Σινεμά, αλλά και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χρονιάς, βρήκε την πορεία της για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας και απέδειξε πως η Ακαδημία ενδιαφέρεται και για πρωτοποριακές ταινίες. Πλέον, το franchise του «Star Wars» έχει περιοριστεί στις τεχνικές κατηγορίες, όμως, η πρώτη ταινία – ορόσημο βρήκε μία θέση στην μεγαλύτερη κατηγορία των Όσκαρ.
Ε.Τ. The Extra Terrestrial (1982) / Ε.Τ. ο Εξωγήινος
Η ιστορία ενός εξωγήινου που θέλει να επιστρέψει σπίτι του και μίας ομάδας παιδιών που τον ανακαλύπτουν, αποτελεί μία από τις ταινίες που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο υποείδος. Ο Steven Spielberg με μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, που δεν είναι ακριβώς το sci-fi που έχουμε συνηθίσει, κατάφερε να βρεθεί στην κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Avatar & District 9 (2009)
Χρειάστηκε να περάσουν 27 ολόκληρα χρόνια για να δούμε ξανά στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το 2009, όμως, μας έδωσε δύο υποψηφιότητες με δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες. Το «Avatar» του James Cameron αποτελούσε την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών μέχρι το «Avengers: Endgame» και χρησιμοποίησε πρωτοποριακά εφέ και τεχνολογία για την εποχή του.
Το «District 9», από την άλλη, χρησιμοποίησε το sci-fi για να πει μία ιστορία για τον ρατσισμό, αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009, τόσο ο Cameron όσο και η ταινία του, θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς των Όσκαρ.
Inception (2010)
Την επόμενη ακριβώς χρονιάς, ο Christopher Nolan κατάφερε να μας χαρίσει ένα από τα πιο κλασσικά έργα επιστημονικής φαντασίας, να σπάσει τα ταμεία και να κερδίσει μία υποψηφιότητα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Μπορεί η υποψηφιότητα αυτή να ήταν και κάτι σαν ένα “συγγνώμη” που δεν είχε βρεθεί στην κατηγορία αυτή το «The Dark Knight», πριν από περίπου δύο χρόνια. Όμως, το «Inception» ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς και μία από αυτές που συζητάμε μέχρι και σήμερα.
Gravity & Her (2013)
Πάλι το 2013, είδαμε το πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας και το πόσο μπορούν να εγείρουν ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη και φύση. Η ταινία του Alfonso Cuaron, «Gravity», ήταν ένα τεχνικό αριστούργημα που διεκδικούσε 10 Όσκαρ και κατάφερε να αποσπάσει 7 συμπεριλαμβανομένου αυτό της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η ιστορία μίας αστροναύτη που βρίσκεται αποκλεισμένη το διάστημα, έδειξε στην Ακαδημία ότι τα όρια στις ταινίες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν.
Από την άλλη, το «Her» ήταν μία γλυκιά ιστορία για την αγάπη, τον θρήνο και τη λύτρωση του κεντρικού χαρακτήρα. Η διαφορετική αυτή ταινία άγγιζε διάφορα θέματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις και τη θέση της τεχνολογίας και κατάφερε να μπει στην κούρσα των Όσκαρ!
Mad Max: Fury Road & The Martian (2015) / Μαντ Μαξ: Ο Δρόμος της Οργής & Η διάσωση
Δύο από τις μεγαλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 2015, κατάφεραν να βρεθούν στην κούρσα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο George Miller μας έδωσε μία ταινία που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με την δράση και έντονο το κοινωνικό και φεμινιστικό σχόλιο και κατάφερε να φύγει από την βραδιά με 6 Χρυσά Αγαλματίδια.
Ενώ, το «The Martian» του Ridley Scott μας μετέφερε στον Άρη και τον αγώνα ενός αστροναύτη να επιστέψει στη Γη μετά από μία αποστολή που τον έκανε να εγκλωβιστεί στον πλανήτη αυτό. Κάτι σαν τον «Ναυαγό» στο διάστημα.
Arrival (2016) / Η άφιξη
Ο Denis Villeneuve, πριν από το «Dune», κατάφερε να φέρει στα Όσκαρ και στην μεγαλύτερη κατηγορία της βραδιάς ακόμα μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία της γλωσσολόγου, που υποδύεται η Amy Adams, και της εισβολής εξωγήινων μιλάει για την επικοινωνία και το τι μας κάνει ανθρώπους. Μία ταινία που αναδεικνύει τις δυνατότητες αυτού του είδους του Σινεμά. Δυστυχώς, η Amy Adams, για μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της, αλλά και της χρονιάς, δεν είχε βρεθεί στην πεντάδα των γυναικών.
Black Panther (2018)
Αν κάτι “σνομπάρει” περισσότερο η Ακαδημία από τις επιστημονική φαντασία, αυτές είναι οι ταινίες με υπερήρωες. Ωστόσο, η ταινία του Ryan Coogler, που μας σύστησε τον πρώτο μαύρο υπερήρωα του MCU, κατάφερε να γίνει ένα ορόσημο στο Σινεμά και να βρεθεί και στα Όσκαρ. Η ταινία απέσπασε 7 υποψηφιότητες και έγινε η πρώτη ταινία με υπερήρωα που βρέθηκε στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας. Τελικά, απέσπασε 3 βραβεία, αλλά έχει μείνει στην ιστορία του Σινεμά!
Dune (2022)
Το «Dune» κατάφερε να είναι η δεύτερη ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα Όσκαρ 2022. Πέρα από την απουσία του Denis Villeneuve στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, η ταινία βρέθηκε σε πολλές τεχνικές κατηγορίες (όπου και θεωρείται φαβορί), αλλά και στην Καλύτερη Ταινία. Αν το «Dune», δεν καταφέρει φέτος να κερδίσει το Χρυσό Αγαλματίδιο της Καλύτερης Ταινίας, τότε, ας έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για το «Dune Part Two». Ήδη, ο Villeneuve μπορεί να θεωρηθεί φαβορί για την Σκηνοθεσία του δεύτερου αυτού μέρους, καθώς δεν υπήρξε υποψήφιος στην κατηγορία αυτή για το εξαιρετικό πρώτο μέρος.