Οι ταινίες της εβδομάδας
Κινηματογραφικό παραμύθι, καταγραφή διαδρομής ελπίδας και κωμωδία παρεξηγήσεων
Κωμωδία παρεξηγήσεων από την Παλαιστίνη, συγκλονιστική ιστορία νεανικής αγάπης με φόντο την Καμπούλ, τρυφερό κινηματογραφικό παραμύθι για τη φιλία και τη δύναμη της θέλησης, καταγραφή μιας διαδρομής ελπίδας και ντοκιμαντέρ για έναν θρυλικό σκηνοθέτη παρουσιάζονται και αυτή την εβδομάδα μόνο στις θερινές αίθουσες, με πρώτο πλάνο τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη»
Στη νέα -βραβευμένη στις Κάννες- ταινία του, ο Παλαιστίνιος Ελία Σουλεϊμάν εγκαταλείπει τη χώρα του, σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας. Σύντομα ανακαλύπτει, όμως, ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί όπου κι αν πάει -μια εκκλησία στη Ναζαρέτ με μια πόρτα που δε λέει να ανοίξει, ένα έρημο από κόσμο Παρίσι, ένα σουπερμάρκετ στη Νέα Υόρκη, όπου τα προϊόντα είναι όσα και τα όπλα που έχουν πάνω τους οι πελάτες. Η υπόσχεση για μια νέα ζωή μετατρέπεται σε κωμωδία παρεξηγήσεων και ο Σουλεϊμάν θα καταλάβει ότι, όσο μακριά κι αν ταξιδέψει, από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει την πατρίδα.
Μετά από απουσία δέκα ετών, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός Ελία Σουλεϊμάν παρουσιάζει ένα ακόμη ξεχωριστό κινηματογραφικό ποίημα με άρωμα από το κωμικό σινεμά του Μπάστερ Κίτον και του Ζακ Τατί αλλά και ένα εύστοχο πολιτικό σχόλιο για τον τρόπο που ζούμε σήμερα.
Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο FIPRESCI και η επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για τα βραβεία Όσκαρ.
Η ταινία κινουμένων σχεδίων των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ μάς μεταφέρει στην υπό κατοχή Ταλιμπάν Καμπούλ το καλοκαίρι του 1998, όπου δύο νεαροί ερωτευμένοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, παρά τη βία και τη δυστυχία που τους περιτριγυρίζει. Όλα αυτά, μέχρι τη μέρα που μια ανόητη χειρονομία θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.
Μια συγκλονιστική ιστορία νεανικής αγάπης με φόντο την Καμπούλ, αποτυπωμένη με μια εντυπωσιακή τεχνική χειροποίητου κινουμένου σχεδίου βασισμένου σε κινήσεις αληθινών ηθοποιών.
«Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου»
Η υπόθεση της ταινίας των Τάιλερ Νίλσον και Μάικλ Σουόρτζ, με τους Σάια ΛαΜπαφ και Ντακότα Τζόνσον, αφορά έναν πιτσιρικά με σύνδρομο Down, ο οποίος είναι αποφασισμένος να γίνει επαγγελματίας παλαιστής και γι’ αυτό δραπετεύει από το σπίτι του. Στην αποστολή του θα τον βοηθήσει ένας περιπλανώμενος άγνωστος, ο οποίος θα χρειαστεί να τον προστατέψει αλλά και να κοντραριστεί με τη νοσοκόμα του που τον αναζητά μανιωδώς.
Ένα τρυφερό, κινηματογραφικό παραμύθι για τη φιλία και τη δύναμη της θέλησης με φόντο τον μυθικό αμερικάνικο Νότο, μία ονειρική περιπέτεια που θυμίζει τις διαδρομές του Τομ Σόγιερ.
«Γιοσέπ»
Φεβρουάριος 1939. Η γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω έλλειψης νερού και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.
Ο Ορελιέν Φρομάν, ο άνθρωπος πίσω από το ψευδώνυμο του Ορέλ, γνωστός κομίστας και σκιτσογράφος της Le Monde, στήνει ένα έξοχο σκηνικό για τον ήρωά του μετά από δεκάχρονη έρευνα και συνομιλεί με τη Φρίντα Κάλο, ανασταίνοντας μια εποχή δύσκολη, φρικιαστική, μα ενδιαφέρουσα και σημαδιακή. Μια συγκλονιστική animation καταγραφή μιας διαδρομής ελπίδας μακριά από την Ισπανία του Φράνκο, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα άλλο αδιέξοδο.
Η ταινία επιλέχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2020, που λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της COVID-19, δεν πραγματοποιήθηκε.
«Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν Προσευχή»
H ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με τον ίδιο τον Αντρέι Ταρκόφσκι στον ρόλο του αφηγητή. Μέσα από εξαιρετικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του.
Ένα ντοκιμαντέρ για έναν θρυλικό σκηνοθέτη, έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο άνθρωπο, έναν μέντορα στη ζωή -με την υπογραφή του γιου του.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης – naftemporiki.gr