Οι συνήθειες που μας «δένουν» ως οικογένεια
Όπως κάθε σχέση, έτσι και η σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών μπορεί να ενισχυθεί με κάποιες καλές συνήθειες που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή μας ρουτίνα.
*Τρώμε μαζί
Το να τρώει η οικογένεια μαζί είναι σημαντικό για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών με πολλούς εκπληκτικούς τρόπους. Σχετική έρευνα έδειξε μια σχέση μεταξύ τακτικών οικογενειακών γευμάτων και αυξημένης πιθανότητας αναπτυξιακών οφελών, όπως καλύτερη υγεία και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ισχυρές ψυχικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, βελτιωμένη συμπεριφορά και καλύτερες ακαδημαϊκές απόδοσεις.
*Μιλάμε για την ημέρα μας
Όπως και το δείπνο, η ώρα πριν τον ύπνο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για την ημέρα μας. Μπορούμε να τους θέσουμε ερωτήσεις ώστε να μάθουμε λεπτομέρειες για το πώς ήταν η ημέρα τους στο σχολείο, με ποια παιδιά πέρασαν τον χρόνο τους στο διάλειμμα, τι τους άρεσε περισσότερο στην ημέρα τους και αν συνέβη κάτι αστείο. Έπειτα, μιλάμε κι εμείς για την ημέρα μας και μοιραζόμαστε με τα παιδιά την καθημερινότητά μας. Με το να μοιραζόμαστε κάτι για τον εαυτό μας, δείχνουμε στο παιδί ότι το εκτιμάμε ως άτομο και ότι αισθανόμαστε κοντά του.
*Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας είναι διασκεδάζοντας μαζί. Τα επιτραπέζια παιχνίδια συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση, τα οφέλη τους όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού, διδάσκουν την αξία της ομαδικότητας, οξύνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τονίζουν τη σημασία των κανόνων και του μαθαίνουν την αποδοχή της ήττας.
*Συμπεριφερόμαστε με σεβασμό
Τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να είναι εξοργιστικά και σίγουρα μπορούν να κάνουν λάθη. Όμως ως γονείς πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο σεβασμός απέναντι στα παιδιά είναι εξίσου σημαντικός με την πειθαρχία τους. Ακόμη κι αν το παιδί έχει κάνει κάτι που απαιτεί να το πειθαρχήσουμε, μπορούμε να του μιλήσουμε με ήρεμο και στοργικό τρόπο. Οι φωνές έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι απλώς λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν την ποιότητα της σχέσης μας με το παιδί. Το να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με σεβασμό και ευγένεια όχι μόνο θα μας φέρει πιο κοντά, αλλά θα κάνει το σπίτι μας ένα πιο… ευχάριστο μέρος διαμονής.
*Συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού
Τα παιδιά λατρεύουν να είναι χρήσιμα και όταν τους δίνουμε δουλειές και ευθύνες, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους και τα κάνουμε να αισθάνονται σημαντικά. Τους λέμε λοιπόν πόσο μας βοηθούν και πόσο εκτιμάμε αυτή τους τη βοήθεια. Όταν κάνουμε δουλειές μαζί με τα παιδιά, ερχόμαστε πιο κοντά και τα βοηθάμε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ανθρώπους.
*Αγκαλιαζόμαστε
Τα παιδιά χρειάζονται στοργή και πρέπει να νιώθουν ότι οι γονείς τους τα αγαπάνε. Η αγκαλιά είναι ο πιο άμεσος τρόπος να το νιώσουν αυτό. Φροντίζουμε, λοιπόν, να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας κάθε ημέρα.
*Γινόμαστε δημιουργικοί
Η στοργή μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερα από τις αγκαλιές και το «σ’ αγαπώ.» Για παράδειγμα, μπορούμε να γράψουμε στο παιδί μια σημείωση που να του λέμε τι εκτιμάμε περισσότερο στην προσωπικότητά του. Καθόμαστε όλοι μαζί στο πάτωμα και παίζουμε. Οργανώνουμε κάτι διασκεδαστικό με το παιδί κάθε εβδομάδα, ακόμη κι αν αυτό είναι απλώς μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αγκαλιές και το «σ’ αγαπώ», αλλά μπορούν να ενισχύσουν αυτό που εκφράζουμε.