ΕΛΛΑΔΑ

Οι σκηνές χάους στη Νέα Σμύρνη «στήνουν» το σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης

Σε κρίσιμη κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ ο οποίος νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο έπειτα από το σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι κατά τα βίαια επεισόδια που επικράτησαν τη Δευτέρα στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, στο περιθώριο μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το περιστατικό του ξυλοδαρμού νεαρού από άνδρες της ΕΛΑΣ την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο,δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη ζωή του αστυνομικού και τα μηνύματα για την υγεία του είναι θετικά καθώς δεν έχουν χτυπηθεί ζωτικά όργανα, αν και έχει δεχτεί αρκετά χτυπήματα στο σώμα του.

Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζουν δολοφονική την επίθεση, καθώς οι δράστες χτυπούσαν ανελέητα τον αστυνομικό, με ξύλα και κλωτσιές για περίπου 2,5 λεπτά. Όπως λένε, τον έσωσε το γεγονός ότι δεν του έβγαλαν το κράνος από την πρώτη στιγμή, αλλά φέρει τραύματα στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς και σε όλο το σώμα. Τον τραυματία επισκέφθηκαν, χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς, ενώ συνομίλησαν μαζί του και του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν συνολικά δεκαέξι συλλήψεις ενώ προσήχθησαν και άλλα 11 άτομα τα οποία, ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθερα.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι συνολικά πέντε. Οι τρεις παραμένουν για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες.

Βίαιες συγκρούσεις στη Ν. Σμύρνη- Το χρονικό

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος χιλιάδες κόσμου από διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων, αλλά τα πράγματα πήραν ιδιαίτερα αρνητική τροπή γύρω στις 19:00, όταν μερίδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης.

Ο κ. Χρονόπουλος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, χαρακτήρισε ετερόκλητο το πλήθος που μαζεύτηκε χθες στη Νέα Σμύρνη. Όπως είπε, αρχικά 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά στην πλατεία της Νέα Σμύρνης. Έπειτα 3.00 άτομα ξεκίνησαν μία πορεία διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η στάση της αστυνομίας ήταν προβλεπτική, όπως είπε, κατάσχοντας «πολεμικά» υλικά.

Υπήρξαν, όπως είπε πληροφορίες και ενδείξεις ότι κάποια άτομα θα δημιουργούσαν επεισόδια, και τελικά 400 ήταν τα άτομα που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπο της ΕΛΑΣ, μπροστά από το ΑΤ πραγματοποιήθηκε σφοδρή επίθεση από ομάδα περίπου 400 ατόμων.

Εκεί επικράτησε σφοδρή ένταση με πέτρες και μολότοφ, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και σε ρίψη νερού με ειδικές αύρες μέσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Μάλιστα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Πλαστήρα δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε εποχούμενο αστυνομικό της ομάδας «Δράση», με αποτέλεσμα να τον ρίξουν από τη μοτοσικλέτα και να τον τραυματίσουν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3%»

Τα γεγονότα προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να είναι οι τελευταίες «οι θλιβερές εικόνες βίας» της Νέας Σμύρνης. «Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά», τόνισε.

Απευθύνθηκε δε «σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και τον διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν», λέγοντας: «Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα χθες άσκησε επίσης επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα αναφορικά με τις διαδηλώσεις. «Η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας. Υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που είχε προηγηθεί αναφερόταν πως «ο κ. Τσίπρας από τη μια επενδύει στις πλατείες των “νεοαγανακτισμένων” κι από την άλλη κραυγάζει ότι “η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο”».

Η τελευταία δήλωσε από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε σήμερα το πρωί από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη η οποία επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την ψυχολογική κόπωση, την οργή αλλά και την κούραση που υπάρχει για τα περιοριστικά μέτρα.

Η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% και πρόσθεσε ότι τα συνθήματά του, θυμίζουν τις καταστάσεις του 2008 και του 2011. «Δεν μπορεί η χώρα να γυρίσει σε αυτές τις καταστάσεις», σημείωσε. Απέδωσε μάλιστα αυτή την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι δεν έχει βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα και για να καλύψει αυτό το κενό εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου για μικροκομματικά οφέλη.

Ραντεβού στη Βουλή

Τα επεισόδια στηλίτευσαν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλόγισε, ωστόσο, Κυριάκο Μητσοτάκη και στην στρατηγική της έντασης την ευθύνη για την βία των τελευταίων ημέρων. «Η στρατηγική της έντασης στην οποία επένδυσε ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέτυχε σε όλα, το μόνο που διασφαλίζει είναι ανακύκλωση της βίας και κοινωνική ανασφάλεια. Η χώρα χρειάζεται σεβασμό στη δημοκρατία και στα κοινωνικά δικαιώματα για να ξεπεράσει τα δύσκολα. Συνθήκες που δεν συμβαδίζουν με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Νωρίτερα σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τον πρωθυπουργό «υποκινητή της οργής των πολιτών».

Η επόμενη πολιτική «σύγκρουση» πάντως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δοθεί την Παρασκευή στη Βουλή οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Καταδίκη και από τα υπόλοιπα κόμματα

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να απομονωθούν οι οπαδοί της βίας «από όπου και αν προέρχονται», ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «απαράδεκτο» τραυματισμό αστυνομικού, που όμως «δεν αθωώνει την κυβέρνηση της Ν.Δ. από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας».

Ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση επέρριψε η Ελληνική Λύση.